“Wie zal ik eens doden?”: 8chan verboden in Nieuw-Zeeland door gelijkenissen met terroristische rekruteringssites

AP
Terwijl het merendeel van de wereldbevolking verbouwereerd reageerde op de terroristische aanslag in Nieuw-Zeeland, applaudisseerden enkele extremisten voor de schutter. Dat gebeurde op het online prikbord 8chan, overigens dezelfde website waar de dader zijn plannen aankondigde en zijn manifest publiceerde.

“Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest”, aldus een anonieme gebruiker op 8chan als reactie op de aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. “Ik ben ook klaar om te vechten”, schrijft een andere. “Wie zal ik eens doden?”, vraagt nog iemand zich af.

Terwijl sociale media zoals Facebook en Twitter de geluiden en beelden van de gruwelijke schietpartij trachtten te bannen, ging het bericht op 8chan al snel viraal, lovende reacties incluis. Bovendien moedigden de online gebruikers elkaar aan om soortgelijke aanslagen te plegen.

8chan

8chan is voor iedereen toegankelijk en bezoekers vullen de site naar believen in. Ze kunnen er berichten plaatsen, foto’s en video’s maar ook reageren op berichten van andere gebruikers. De persoon die het bericht schreef, beheert het ook. Het websitebeheer is voor de rest miniem of zelfs onbestaande, heel anders dan bij Facebook, Instagram en Twitter. Om die reden circuleerden er vroeger al kinderpornografie.

Om het verhaal volledig te maken: de eigenaar en beheerder van 8chan “is niet verantwoordelijk voor de inhoud die gebruikers uploaden”.

Tactiek van IS

Volgens online experten lijken de berichten na de aanslag enorm hard op de tactiek die Islamitische Staat (IS) hanteert. Zij doen beroep op volgelingen wereldwijd door middel van videoboodschappen en (valse) nieuwsberichten. Het grootste verschil? De ambities van beide partijen: op 8chan streven enkele anonieme gebruikers naar de zogenaamde witte suprematie waarbij mensen met een lichte huidskleur als superieur worden beschouwd. Islamitische Staat wilde dan weer een moslimkalifaat stichten. 

(Lees verder onder de foto) 

Twee vrouwen en een meisje herdenken de slachtoffers van de schietpartij in Christchurch.
AFP Twee vrouwen en een meisje herdenken de slachtoffers van de schietpartij in Christchurch.

Verbod

Omdat de gebruikers anoniem reageren en moeilijk op te sporen zijn, en omdat de beheerder niet verantwoordelijk is voor de inhoud die gebruikers uploaden, is het moeilijk om iemand juridisch verantwoordelijk te stellen. Daarom blokkeerden telecommunicatiebedrijven in Australië en Nieuw-Zeeland de toegang tot 8chan. Dat betekent dat niemand op hun grondgebied kan surfen naar de omstreden website. Maar ook in de Verenigde Staten gaan er stemmen op die vragen om dergelijke sites te verbieden.

Intussen plaatste 8chan een Twitterbericht waarin de beheerder schrijft dat hij meewerkt met het onderzoek naar de manier waarop de website gebruikt werd om de aanslag bekend te maken. “Verder geen commentaar”, besluit het bericht.

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • goethals michel goethals

    sluit al die sites af en een nieuwe moet onmidelijk toe...........indien nodig sluit internet af....