“We zullen kathedraal heropbouwen”, belooft Macron

Volgens de Franse president Emmanuel Macron is het “ergste vermeden”. “Deze kathedraal, die zullen we heropbouwen”, zei Macron in een reactie op de zware brand die de Notre-Dame in Parijs deels in de as heeft gelegd. Eerder liet de brandweer van Parijs weten dat ze de structuur van de kathedraal konden redden.

“Het ergste is vermeden, ook al is de strijd nog niet helemaal gewonnen”, verzekerde Macron. Hij uitte zijn erkenning voor de zowat vijfhonderd brandweermensen die de vlammen sinds 18.50 uur onder controle probeerden te krijgen en prees hun moed.

“We zullen, allen samen, deze kathedraal heropbouwen”, zei de president gisterenavond ter plaatse aan de verzamelde pers. “Dat is wat de Fransen verwachten, want dat is wat onze geschiedenis verdient.” “De Notre-Dame is onze geschiedenis, onze literatuur, onze verbeelding, de plek waar we al onze grootse momenten hebben beleefd”, aldus nog Macron. Hij werd onder andere werd vergezeld door premier Edouard Philippe en burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo.

Frans president Emmanuel Macron
AP Frans president Emmanuel Macron
Het vuur heeft enkele van de eeuwenoude gewelven verwoest.
REUTERS Het vuur heeft enkele van de eeuwenoude gewelven verwoest.
Photo News5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ik denk dat je een ouwe Fransman/vrouw moet zijn om het belang van ND te begrijpen. Zelfs hier op het Franse platteland waar er vaak neerbuigend wordt gepraat over 'Paris et les Parisiens', zijn ze geschrokken en onder de indruk. Het is geschiedenis, cultuur, literatuur, film, identiteit, architectuur en toerisme. En veel meer dan dat.

 • frans Venloo

  Als Macron het zegt zal het waar zijn . Rome heeft geld geoeg hiervoor en de Fransen zullen het betalen .

 • frank triolet

  Als ze parijs hebben half vernietigd (gele vestjes) was macron op vakantie, voor stenen is hij direct daar.

 • Robert DE REU

  Zeker heel erg wat daar gebeurt is, maar stel mij toch de vragen, waarom springen Miljoenairs,er direct op om miljoenen te storten, en vraagt Macron de bevolking geld te storten, heeft die Kathedraal dan geen brandverzekering ???, en nog geen woord gehoord van het Steenrijke Vatikaan, zouden ongetwijfeld ook flink kunnen helpen.

 • Jean West

  De belastingbetaler gaat opdraaien voor de kosten, laat het rijke Vaticaan dit betalen.