“We vechten tot het einde”: Chinese media veranderen van toon over handelsoorlog met VS

Beeld ter illustratie
EPA Beeld ter illustratie
China en de Verenigde Staten spelen al een tijdje handelsoorlog. En voorlopig lijkt China de grote verliezer te zijn. Toch bleven de Chinese media beleefd berichten over hun “handelsgenoot” de VS. Maar nu Huawei, de tweede grootste verkoper van smartphones ter wereld, in het vizier wordt genomen, veranderen ze van toon.

“Ik hou van de positie waarin we ons bevinden. Ik denk dat het erg goed gaat”, zei de Amerikaanse president Donald Trump enkele dagen geleden nog over de handelsoorlog met China. De Amerikanen beslisten als eersten om invoerbelastingen te heffen op tal van Chinese producten. Daarop deed China hetzelfde met Amerikaanse producten.

De Chinese staatsmedia berichtten nooit over een handelsoorlog. Volgens hen ging het slechts om enkele “wrijvingen”, een klein beetje weerstand zeg maar. Donald Trump werd nooit zwartgemaakt, laat staan bekritiseerd. Vermoedelijk wilden de Chinezen niemand voor de borst stuiten en alle opties openhouden. 

“Pestgedrag” en “bekrompen” 

Maar nadat de VS de geplande handelsbesprekingen met China annuleerden, en enkele Amerikaanse bedrijven daarboven de handel met Huawei opzegden, ging het volgens Chinese media plots om “pestgedrag”.

“Dit toont aan dat de Amerikaanse politici extreem bekrompen zijn en niet tolereren dat andere landen streven naar vooruitgang en ontwikkeling”, aldus een presentator van CCTV, een Chinese televisiemaatschappij.

En daar lijkt de bevolking het mee eens te zijn. Zo werd er afgelopen week massaal een video gedeeld waarin een voormalige Chinese functionaris strijdlustig zingt over de handelsoorlog. Dat deed hij op het ritme van een bekende anti-Japanse oorlogsfilm. De video werd duizenden keren gedeeld en bekeken. “We vechten tot het einde”, klinkt het.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  De VS is een grootmacht in verval. China is een grootmacht in opkomst. Dat is samengevat het hele conflict.

 • Marc Baeyens

  Als Trump niet opkomt voor de westerse belangen zal niemand het doen.

 • Tom Der Kinderen

  Binnen 10 jaar overstijgt de Chinese militaire slagkracht die van de VS dus trekt de VS de stekker uit de financiering hiervan. Niks meer , niks minder. Problem solved voor een tijdje maar dat het op een wereld(kern) oorlog zal uitdraaien binnen de 20 jaar daar kunnen we redelijk zeker van zijn. Als het al zolang duurt tussen India en Pakistan waar de gemoederen nog veel zwaarder verhit zijn.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Etienne Callebout, jammer genoeg zijn slechts heel weinig mensen van dit op de hoogte. Maar Trump, in zijn waandromen denkt dat hij OLH op aarde kan spelen. Het probleem: de rest van de wereld zal mee de dupe zijn.

 • Jef Heffens

  De Chinese partij van Xi-Jinping voert al ruim 15 jaar een handelsoorlog in stilte. Ze sluiten akkoorden zijn altijd zeer vriendelijk maar hebben een markt die aangestuurd wordt door een dictatoriale partij waarbij weinig rekening gehouden wordt met akkoorden, afspraken en vrije markt. Onze pers laat zich blijkbaar ook graag in de luren leggen want ze zien de Chinese staat nog altijd als een geslaagde model van communisme en socialisme.