"We moeten onderhandelen over vrede in Afghanistan"

UNKNOWN
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) roept de Europese Unie op om Afghanistan op weg te helpen naar een onderhandelde vrede. Die oproep doet hij in een interview in de krant Le Soir in de aanloop van de internationale Afghanistan-conferentie in Kaboel dinsdag.

Michel verbindt drie voorwaarden aan die onderhandeling: de rebellen moeten elke band met Al Qaeda verbreken, ze moeten afzien van geweld en ze moeten zich engageren om de Afghaanse grondwet te respecteren.
 
"Het is aan de Afghanen zelf om de vredesvoorwaarden te definiëren: wij kunnen aanmoedigen, maar moeten ons niet bemoeien. We pleiten ervoor dat de rebellen deelnemen aan het politieke debat en dat er voor hen een vorm van 'eerherstel' mogelijk is. Het is belangrijk dat er een uitgestoken hand is, anders is er geen onderhandeling, noch vrede mogelijk." zegt Charles Michel.
 
Hij geeft toe dat het risico bestaat dat "een actieve minderheid deze pacificatie weigert". Hij hoopt dat er her en der "olievlekken van vrede" ontstaan. De minister van Ontwikkelingssamenwerking herinnert eraan dat er geen vrede kan gesloten worden zonder te onderhandelen met de opstandelingen. "Vrede kan je niet alleen instellen. Daar moet je over onderhandelen." (belga/ypu)