“We ademden geur in van bloed”: Masa (7) overleefde vermeende gifgasaanval in Douma en vertelt wat precies gebeurde

RV
Een 7-jarig meisje dat de vermeende aanval met gifgas overleefde in het Syrische Douma een week geleden, heeft aan de Britse openbare omroep BBC verteld wat ze precies meemaakte. Ze was thuis met haar familie toen de bommen neerkwamen en schuilde in een kelder met tientallen buren. “Plots sloeg een projectiel in en er volgde een sissend geluid: shhhhhhh”, zegt ze.

In de daaropvolgende chaos hoorden Masa en haar familie dat ze moesten lopen voor hun leven. Maar het meisje viel toen ze wegrenden en ze hoorde haar moeder gillen ‘mijn dochter!’. Haar oom raapte haar op van de grond en droeg haar naar boven in het appartementsblok.

Tweelingzus

Masa en haar tweelingzus Malaz werden naar een medische post gebracht op het einde van een tunnel, waar medisch personeel hen op de grond legde en afspoelde met water, zodat eventuele chemische stoffen werden weggespoeld. Beelden van het meisje - dat compleet in paniek was - gingen een week geleden de wereld rond. Ze vertelde ook hoe ze een injectie kreeg, terwijl ze overal rond zich de levenloze lichamen zag van kindslachtoffers, onder meer baby’s. Later ging ze weer naar huis, maar de nachtmerrie herbegon daar. Met een nieuwe aanval.

“We gingen slapen en er volgde een nieuw bombardement”, zegt Masa. “We werden bedekt met stof. We gingen terug naar de kelder en ik zag hoe ze de lichamen van de doden binnenbrachten. In plaats van lucht ademden we de geur in van bloed.”

Sissend geluid

Het meisje vertelde aan de krant The Sunday Times dat haar shirt na de vermeende gifgasaanval naar chloor rook. Haar moeder Amani (34) verklaarde iets soortgelijks. “De bommen waren uitzonderlijk sterk die nacht. Ze waren erg luid en er was overal stof. Daarna was het stil en hoorden we twee inslagen. Maar er volgde geen explosie. Er was alleen een sissend geluid.”

White Helmets/AP

Volgens de Verenigde Staten werden chloor en saringas gebruikt in de aanval op 7 april. Daarbij kwamen zeker 75 mensen om het leven. De hulporganisatie Witte Helmen heeft intussen ook een foto vrijgegeven waarop een gasbus te zien is op het dak van een gebouw in Douma.

De Syrische regering wordt er nu van beschuldigd dat ze haar eigen bevolking vergast. Syrië en haar bondgenoot Rusland ontkennen dat. Onder meer inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) proberen nu Douma te bezoeken om vaststellingen te doen.

Bombardement

De VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben de aanval in de nacht van vrijdag op zaterdag beantwoord met een bombardement op een aantal sites voor chemische wapens in Syrië. 

White Helmets/AP64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Van Holsbeeck

  Vreemde omschrijving, geur van bloed inademen.

 • Christine Laevers

  Chloor is geen verboden chemisch wapen. Het is heel goedkoop. Dus als Assad zegt dat hij geen chemische wapens gebruikt (verboden), dan zegt hij het misschien juist. Vandaar de verwarring alom. Chloor is dus geen verboden wapen. Voor babies en kleine kinderen is het nefast. Misschien doet Assad wel aan een alternatieve, selectieve familieplanning ?

 • Lisette Theunis

  De Russen verklaren er zeker van te zijn dat er geen chemische aanval heeft plaatsgevonden en de hele zaak in scene werd gezet door de witte helmen die betaald werden door het VK. en de VS. Hopelijk komt de waarheid snel aan het licht door een onderzoek, want het Westen zegt bewijzen in handen te hebben van een dodelijk chemische aanval met sarin gas uitgevoerd door Assad.

 • Luc Lepoudre

  De Britten stonden op de eerste rij "om binnen te mogen". Je moet maar lef hebben. Die gluiperts zijn in staat om "de bewijzen" mee te brengen in hun valies.

 • August Leemans

  Ik herinner me nog dat Rusland ontkende ook maar iets te maken te hebben met een lijnvliegtuig dat werd neergeschoten boven Oekraïne. Dus zo geloofwaardig vind ik hen ook niet. Misschien kan je het eens vragen aan de Nederlandse en de Belgische families die getroffen zijn.