“Water nog nooit zo laag zien staan in deze periode”: droogte treft Noord-Italië

De Po staat bijna volledig droog aan de Ponte della Becca in de provincie Pavia.
Photo News De Po staat bijna volledig droog aan de Ponte della Becca in de provincie Pavia.
De aanhoudende droogte baart boeren en ondernemers in Noord-Italië grote zorgen. De alarmerend lage waterstand in de Po en de schaarse neerslag zorgen voor droge akkers en lege meren. Ook de toeristische sector is getroffen door de droogte.

Het Gardameer lijkt voorlopig gespaard, maar de situatie in het Lago Maggiore en het Comomeer is dramatisch, zo meldt persbureau ANP. Het water in het Lago Maggiore staat 16 centimeter boven het peil dat normaal aan het eind van de zomer wordt bereikt, volgens experts ‘ontbreekt’ er 300 duizend kubieke meter in het op één na grootste meer van Italië. “Ik heb het water nog nooit zo laag zien staan”, zegt Giusy Nicolini, gids bij het Comomeer.

50 procent minder regen

In Noord-Italië is afgelopen winter 50 procent minder regen gevallen dan normaal, en ook de sneeuw in de Alpen is dit jaar schaars. Door de gemiddeld hogere temperaturen is er alleen sneeuw gevallen op grote hoogte en dat is niet genoeg om de rivieren en de meren in het gebied aan te vullen.

De Po, Italië’s grootste rivier, staat dan ook grotendeels droog. Het waterpeil was in februari 40 procent lager dan normaal en in januari zelfs 70 procent. “De kleine rivieren die vanuit de bergen naar de Po stromen staan grotendeels droog”, vertelt gids Nicolini. “Om de landbouwgronden ten zuiden van de meren van water te voorzien is de dam bij Lecco opengezet, waardoor het waterpeil in het meer nog lager wordt.”

2 miljard schade

De Po ontspringt in de Alpen in Noordwest-Italië en mondt net ten zuiden van Venetië uit in de Adriatische Zee. Daartussen stroomt de rivier van ruim 650 kilometer door het belangrijkste landbouwgebied van Italië. Volgens boerenorganisatie Coldiretti bedraagt de schade aan de landbouw nu al 2 miljard euro. De Italianen voelen het ook in de portemonnee, want groenten en fruit zijn de afgelopen maanden bijna 10 procent duurder geworden.

Gids Nicolini ziet dat de lage waterstand problemen oplevert voor het toerisme, met name voor de botenverhuur. “Roeiboten, waterfietsen en watertaxi’s hebben moeite de aanlegsteigers te bereiken en met de droge zomer voor de boeg kon dat weleens dramatisch worden.”

Photo News



3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Johnny chanet

    Als het over water gaat spreekt men wel eens over het "blauwe goud" je zou het op den duur nog gaan geloven.

  • Martin Meuris

    Ik stel vast dat het water in de Maas redelijk hoog staat hier.

  • Janny Moreel

    Ik zou toch de beleidsmensen vragen om eens uit het raam te kijken. Daar is zoveel water; er ontbreekt enkel een fabriek die het water zuivert. Of is dit weer te gemakkelijk.