"Wapenhandelaar Bout moest naar VS vluchten"

De begin maart in Bangkok gevatte vermoedelijke wapenhandelaar Viktor Bout (40) zou volgens zijn advocaten tot een vlucht naar de Verenigde Staten gedwongen zijn geweest. De Thaise autoriteiten hadden vlak na de arrestatie van de Rus in een luxehotel in de Thaise hoofdstad op 6 maart een poging ondernomen om hem onder fysische en psychische druk op een vliegtuig richting de Verenigde Staten te zetten, "zonder daarbij de gebruikelijke uitleveringsprocedure te volgen", zei een van de drie Russische advocaten van Bout, Yan Dasgupta in Bangkok. Bout verzette zich daartegen.

Hij wordt beschuldigd van wapenhandel met Colombiaanse FARC-rebellen, die in werkelijkheid Amerikaanse speurders waren. Bout bestrijdt echter dat zijn leveringen illegaal waren.

Al-Qaida
"Bij de arrestatie van Bout in Thailand waren Amerikaanse agenten aanwezig, zei de raadsman. De Verenigde Staten zochten Bout met een internationaal arrestatiebevel en hebben een uitleveringsverzoek ingediend. Hij zou onder andere de radicaal-islamitische taliban in Afghanistan en het terreurnetwerk al-Qaida van wapens hebben voorzien.

De voorlopige hechtenis in Thailand van de vermoedelijke wapenhandelaar loopt woensdag af, maar de politie kan die hechtenis verlengen met 84 dagen tot 30 mei, zonder formele beschuldiging in afwachting van het onderzoek.

CIA
De rol van Bout in de internationale wapenhandel is in elk geval omstreden. Zo schreef de Jamestown Stichting in Washington, die banden heeft met de CIA, dat Bout in de eerste maanden van de Irakoorlog wapens naar de Amerikaanse troepen in Bagdad heeft getransporteerd.

Bout wordt in het Westen omschreven als de "handelaar in de dood" wegen zijn wapenleveringen de afgelopen vijftien jaar van Afrika tot Zuid-Amerika over Afghanistan. Hij liep blijkbaar in de val in Thailand, die werd opgezet door de Amerikaanse antidrugsorganisatie (DEA). (dpa/afp/sps)

Yan Dasgupta, advocaat van Viktor Bout, schermt met papieren die moeten bewijzen dat Bout onder druk naar de VS moest vluchten.
UNKNOWN Yan Dasgupta, advocaat van Viktor Bout, schermt met papieren die moeten bewijzen dat Bout onder druk naar de VS moest vluchten.