“Wapen dat Salah Abdeslam gebruikte toen hij in maart 2016 ontsnapte, kwam uit Nederland”

Salah Abdeslam zit vast in een gevangenis in Frankrijk, waar hem een lange gevangenisstraf wacht.
Belga Salah Abdeslam zit vast in een gevangenis in Frankrijk, waar hem een lange gevangenisstraf wacht.
Zeker een van de wapens waarover de terreurcel die de aanslagen in Parijs en België pleegde, kon beschikken, kwam uit Nederland. Volgens het Openbaar Ministerie had Abdeslam het wapen bij zich toen hij aan de politie ontsnapte in maart 2016. Het wapen werd gevonden op het vluchtadres van Salah Abdeslam in Vorst, waar diezelfde maand een schietpartij met de politie plaatsvond.

Dat bleek vanmorgen tijdens een rechtszaak tegen de Amsterdammer Anass A. (29). De Nederlandse justitie verdenkt hem ervan betrokken te zijn geweest bij het leveren van wapens aan die Frans/Belgische terreurcel. De Amsterdammer zou bemiddeld hebben in contact tussen twee Belgen uit het terreurnetwerk en Nederlandse wapenhandelaren. De Belgen zouden uiteindelijk in oktober 2015, een paar weken voor de aanslag in Parijs, naar Rotterdam zijn gekomen om de wapens op te halen.

In tranen

A. zelf wordt niet verdacht niet van terroristische motieven, hij zou niet hebben geweten waar de wapens voor bedoeld waren. De Amsterdammer zelf ontkent elke betrokkenheid. Hij brak in de rechtszaal in tranen uit. “Ik ben tegen alle terroristen.” Zijn advocaat stelt dat hij vooral in het onderzoek betrokken is geweest omdat een van de Belgische verdachten zijn neef is.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie werkt samen met hun Belgische en Franse collega’s om iedereen die op een of andere manier betrokken is geweest bij de aanslagen in Parijs (130 doden) en Brussel (32 doden) voor de rechter te krijgen. Zo wordt ook uitgeplozen waar alle gebruikte wapens vandaan kwamen. De terroristen gebruikten naast bomvesten en bomkoffers ook kalasnikovs en andere aanvalsgeweren.

In appjes spraken de Belgische verdachte Ali el H. en zijn Amsterdamse neef Anass over ‘clio’s’, die die laatste wilde kopen voor 2.700 euro. Er lagen er drie klaar. “Wij denken niet dat dat echte Renault Clio’s waren. En ook geen wiet, zoals wel wordt beweerd”, stelde officier van Justitie Ferry van Veghel. Ook werden er  tijdens het onderzoek telefoonnummers aangetroffen die terug te leiden zijn tot bij de politie bekende Nederlandse wapenhandelaren. De navigatiegegevens van de auto van El H. leiden naar twee verschillende straten in Rotterdam.

Bloemen in de buurt van concertzaal Bataclan, na de aanslagen in november 2015.
ANP Bloemen in de buurt van concertzaal Bataclan, na de aanslagen in november 2015.

Safehouse in Vorst

De Belg Ali el H. werkte nauw samen met Ibrahim el Bakraoui, de terrorist die zichzelf in maart 2016 opblies op vliegveld Zaventem bij Brussel. De terreurcellen in Brussel en Parijs waren op hun beurt weer nauw verweven. De Belg Salah Abdeslam, die meedeed aan de aanslag in Parijs, vluchtte na die aanslag naar Brussel en dook daar onder. Het leidde onder meer tot een vuurgevecht met de politie in maart 2016 in Vorst. Abdeslam ontkwam, later bleek een van de wapens die in het safehouse werden aangetroffen, terug te leiden tot Nederland. Het is niet duidelijk of het gaat om een wapen dat de twee andere Belgen een paar maanden eerder in Rotterdam hebben opgehaald. 

De politie kon Abdeslam drie dagen na de schietpartij oppakken in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Abdeslam zit inmiddels vast in Frankrijk, waar hem een lange gevangenisstraf wacht.

20 jaar gevangenisstraf

Voor de schietpartij in Vorst kreeg Abdeslam en Sofien Ayari vorig jaar 20 jaar gevangenisstraf. Volgens de Brusselse correctionele rechtbank had niet alleen de gedode Mohamed Belkaïd op de politie geschoten tijdens de schietpartij in de Driesstraat, maar had minstens één van de twee anderen ook het vuur geopend. De drie hadden daarbij op voorhand afgesproken om zich met geweld en vuurwapens tegen een inval te verzetten.

Anass A. kwam gisteren voorlopig vrij. Hij mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten, het onderzoek zal vermoedelijk nog een jaar duren. De rechter stelde al wel dat ook de rechters niet echt geloven dat de verhandelde clio’s ook echt auto’s waren.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Vandamme

  Wat maakt het uit van waar dat wapen kwam?

 • ETIENNE BOECKX

  Die ontschuldige wapenhandelaar (verboden bij wet) wist niet dat zijn (illegale) wapentraffick voor terroristische doeleinde konden gebruikt worden ! Wel meneer wapens dienen zeker niet om kebab mee te eten jullie houden ons voor onnozelaars he ! Het gerecht misschien maar wij eerbare burgers weten wel beter ! Voor ons ga jij levenslang achter de tralies !!

 • thierry bollaert

  die mag zijn proces afwachten in vrijheid....????? dat wil zeggen dat er geen gevangenisstraf zal uitgesproken worden,enkel voorwaardelijke straf of enkelband die door invoorhechtenis direckt vervalt!! belachelijk opnieuw.kunnen ondertussen rustig op onze kosten via OCMW aan 1100€ luilekkeren;;;;HAAAAAAHAAAAA

 • Rudi Swinnen

  Hij wist niet dat die oorlogwapens die hij verkocht voor terroristische doeleinden waren . Hij dacht waarschijnlijk dat die moeten dienen om op vogeltjes in de tuin te mikken .

 • Janneke Alsberg

  Er zijn 2 Europa's die de ''echte'' Europeanen niet begrijpen. 1) het EU van alle lidstaten samen, waar iedere nationale grens een huizenhoge cultuurmuur is. 2) Het Schengen-EU van de immigranten van een groot naadloos EU. Zij surfen vrolijk en moeiteloos doorheen heel Europa. Een geweldig voordeel voor de Islamisten.