"Wanneer 1 miljoen vluchtelingen er 7 miljoen worden na gezinshereniging"

EPA
Op dit moment bereiken vele jonge mannelijke vluchtelingen Europa en in het bijzonder Duitsland. Velen onder hen zullen nadien proberen om de rest van hun familie te laten overkomen in het kader van gezinshereniging. Bild kon de hand leggen op een vertrouwelijk overheidsrapport waarin de autoriteiten waarschuwen dat 1 miljoen vluchtelingen er op die manier 7 miljoen kunnen worden.

De prognoses zijn alarmerend, meldde Bild een paar dagen geleden op basis van nieuwe schattingen in het rapport van een niet nader genoemde overheidsdienst. Duitsland verwacht tussen nu en het eind van het jaar nog eens 920.000 bijkomende vluchtelingen of zo'n 10.000 asielzoekers per dag. Dit betekent dus dat de vluchtelingenstroom op hetzelfde peil zal blijven en dus niet afneemt tijdens de wintermaanden zoals eerder gesteld.

EPA

1,5 miljoen

Dit aantal wordt door minister Lorenz Caffier van de deelstaat Mecklenburg-Volpommern bevestigd in een interview met Welt am Sonntag. Hij verwacht dat dit jaar tussen de 1,2 tot 1,5 miljoen vluchtelingen naar Duitsland komen en dus geen 800.000 zoals eerder berekend.

Vele vluchtelingen zullen proberen om ook de rest van hun familie naar Europa te halen. Volgens berekeningen kan dit voor het laatste kwartaal alleen al neerkomen op 7,36 miljoen asielzoekers extra in het kader van gezinshereniging.

REUTERS

Familiestructuren

"Op basis van de bestaande familiestructuren in het Midden-Oosten moet er van uitgegaan worden dat elke erkende vluchteling vier tot acht familieleden kan laten overkomen", klinkt het. Ook Manuela Schwesig, minister van gezinsaangelegenheden, houdt er rekening mee dat "zeer vele vrouwen en kinderen zullen volgen".

REUTERS

Voorzichtig met prognoses

Ook Focus Online gaat vandaag dieper in op de materie. Jochen Oltmer, een professor gespecialiseerd in migratie aan de universiteit van Osnabrück, verklaart dat er toch voorzichtig dient omgesprongen te worden met dergelijke prognoses. "Op dit moment is alles nog onduidelijk en kan je niets met zekerheid zeggen", aldus Oltmer. "Alles zal afhangen van het feit hoeveel vluchtelingen daadwerkelijk in Duitsland zullen blijven."

"Ook het huidige profiel van de asielzoekers levert geen duidelijke cijfers op voor wat we in de toekomst mogen verwachten", meent de professor. "Er zitten namelijk ook kinderen tussen en jonge mannen die niet getrouwd zijn. Bovendien willen niet alle mensen die asiel aanvragen in Duitsland, hier ook blijven. Dat leert in elk geval de geschiedenis."

AP
REUTERS
EPA
REUTERS
EPA