“Waarom moet een vrouw eerst sterven om politici te kunnen verzoenen?”: priester krijgt staande ovatie tijdens begrafenis journaliste

Lyra McKee werd vorige week ‘per vergissing’ doodgeschoten.
REUTERS Lyra McKee werd vorige week ‘per vergissing’ doodgeschoten.
Vooraanstaande politici uit Groot-Brittannië en Noord-Ierland hebben de uitvaart van journaliste Lyra McKee in Belfast bijgewoond. De 29-jarige vrouw werd vorige week donderdag bij gewelddadigheden in de stad Londonderry doodgeschoten. De priester kreeg een staande ovatie toen hij de vijandigheid tussen politici op de korrel nam.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Britse premier Theresa May, de Ierse regeringsleider Leo Varadkar en de Ierse president Michael D. Higgins waren op de plechtigheid in St.Anne's Cathedral in Belfast aanwezig. Ook Labourleider Jeremy Corbyn en de leiders van de twee grote partijen in Noord-Ierland, de protestantse DUP en het katholieke Sinn Fein, bewezen McKee de laatste eer.

Voor de kerk hadden zich honderden mensen verzameld. Ze klapten in de handen toen de kist de kerk werd binnengedragen.

De Ierse regeringsleider Leo Varadkar, de Britse premier Theresa May en de Ierse president Michael D. Higgins.
AP De Ierse regeringsleider Leo Varadkar, de Britse premier Theresa May en de Ierse president Michael D. Higgins.

Priester Martin Magill kreeg een staande ovatie toen hij de politici op de korrel nam. “Velen van ons bidden dat haar dood niet voor niets geweest zal zijn, hopelijk kan er nu vrede gecreëerd worden. Sinds donderdagavond zijn er heel wat mensen op verschillende plekken samengekomen om het geweld te veroordelen.”

“Ik blijf echter met één vraag achter: waarom moet een 29-jarige vrouw eerst sterven om politici te kunnen verzoenen? De deur staat nu misschien op een kier, ik merk een groot verlangen naar rust. Een van Lyra’s vrienden zei dat ze er allemaal genoeg van hadden. Er is een jongere generatie op komst die uitkijkt naar beter onderwijs en een job. Zij willen geen pistool in hun handen gedrukt krijgen.” De aanwezige politici klapten -met licht schaamrood op de wangen- mee.

AFP

McKee stond tijdens de rellen van vorige donderdag in een groep mensen bij politievoertuigen toen ze door een kogel in het hoofd getroffen werd. De katholiek-nationalistische groep New IRA erkende verantwoordelijk te zijn, maar zei dat het om een "tragische" vergissing ging.

AP

De speurders kwalificeerden de feiten als moord. Dinsdag werd een 57-jarige vrouw opgepakt.

REUTERS2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Josse Vos

    Waarom moet een vrouw eerst sterven om politici te kunnen verzoenen? Omdat politici van tegenwoordig eenmaal enkel aan zichzelf denken. Dat zij beloofden te werken voor hun kiezers vergeten zij eens zij "gezeten" zijn. En het jammere van de zaak is dat dit gegeven nooit zal wijzigen.

  • Baldr VanHoek

    Gewoon om het gevoel te krijgen dat ze dan iets nuttigs doen...