“VS wilden naast Qassem Soleimani nog andere Iraanse topmilitair doden”

Generaal Qassem Soleimani was niet het enige doelwit van een geheime Amerikaanse aanval.
AP Generaal Qassem Soleimani was niet het enige doelwit van een geheime Amerikaanse aanval.
De Amerikaanse strijdkrachten voerden op de dag ze de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad liquideerden, nog een geheime missie uit tegen een hoge Iraanse militair in Jemen. Dat schrijft The Washington Post.

Het doelwit was Abdul Reza Shahlai, een belangrijke commandant van de Iraanse al-Quds-eenheid. De aanval resulteerde niet in zijn dood, zeggen vier Amerikaanse functionarissen tegen de Amerikaanse krant.

De Amerikaanse militaire operaties in Jemen, waar een burgeroorlog woedt, zijn in nevelen gehuld. De Amerikaanse functionarissen zeggen dat de aanval op Shahlai uiterst geheim was. Details willen ze daarom niet geven. Meer dan dat de missie niet succesvol was, wilden ze niet kwijt.

Vier ambassades

Soleimani werd een week geleden bij het vliegveld van Bagdad gedood door een Amerikaanse droneaanval. De Amerikaanse president Donald Trump vertelde vandaag dat de Iraanse topgeneraal plannen had om aanvallen uit te voeren op vier Amerikaanse ambassades.

“Ik kan nu zeggen dat ik denk dat er vier ambassades bij betrokken waren”, aldus Trump in een interview met Fox News. De president gaf geen nadere details.