“VS onderzoeken of Gülen kan worden uitgeleverd aan Turkije”

Fethullah Gülen.
Belgaimage Fethullah Gülen.
De Amerikaanse regering laat uitzoeken hoe de invloedrijke Turkse geestelijke Fethullah Gülen kan worden uitgezet. Dat bericht NBC News op basis van vier anonieme bronnen.

Gülen wordt door de Turkse regering verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep in van 15 juli 2015. Iets wat hij altijd ten stelligste heeft ontkend. Hij leeft sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania en bevindt zich dus buiten het bereik van de Turkse autoriteiten, die eerder tevergeefs om zijn uitlevering hebben gevraagd.

De Amerikaanse regering zou het ministerie van Justitie en de FBI hebben gevraagd het uitleveringsverzoek nog eens tegen het licht te houden. Ook is informatie opgevraagd over de verblijfsstatus van Gülen, zeggen ingewijden. De FBI en een advocaat van Gülen wilden volgens de nieuwszender niet reageren op het bericht.

Khashoggi

De hernieuwde belangstelling voor Gülen zou te maken hebben met de zaak Khashoggi. Die Saudische journalist is gedood in het consulaat van zijn land in Istanboel. De VS zouden Turkije gunstig willen stemmen door Gülen uit te leveren, zodat de regering van president Erdogan de druk verlicht op Saudi-Arabië: een belangrijke bondgenoot van de VS.  De Amerikaanse president Trump sloot vorig jaar voor bijna 110 miljard dollar (bijna 100 miljard euro) af met Saudi-Arabië.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Can Candostu

  Erdogan begint het door te hebben. Probeert nu volgens de spelregels te spelen. Zo heeft het blijkbaar al eeuwenlang gedraaid in Amerika en zijn bondgenoten. Trump is alleen onprofessioneel bezig en is niet te vertrouwen. EU moet dringend een onafhankelijk eigen discour uitdokteren en volgen. Gülen is een (s)pion en zullen ze nooit uitleveren.

 • etienne bies

  Macron heeft gelijk. USA is niet meer te vertrouwen. Daarom zijn voorstel voor een Europees leger

 • Emile De Smedt

  Zo zie je maar.Als Gûllen zal uitgeleverd mag men met reden anti Trump zijn.Saoudi uit de wind en Erdogan toekomstige Europese spelmaker.Is het nu al wat niet moeilijk is met de nuliteiten Brussel en Straatsburg met wankelende Junker,dominees dochter Merkel en aspirant Napoleon Macron.

 • Frans Peeters

  Onderzoeken? zolang Turkeie de TurkStream van Rusland naar Europa wil brengen zal dat niet lukken. VS heeft alles al geprobeerd op de finaciele markten dit om te draaien, het gaat enkel om aardolie in deze wereld

 • Piet VanBuggenhout

  Waarschijnlijk krijgt Erdogan weldra ook een gratis lidkaart bij de golf resorts van Trump