“VS hebben verschillende hooggeplaatste IS-strijders uit Syrië weggehaald”

Twee beruchte Britse IS-strijders (bijnaam: The Beatles) zouden door het Amerikaanse leger uit een Koerdische gevangenis in Syrië zijn weggehaald.
AFP Twee beruchte Britse IS-strijders (bijnaam: The Beatles) zouden door het Amerikaanse leger uit een Koerdische gevangenis in Syrië zijn weggehaald.
Het Amerikaanse leger heeft een veertigtal vooraanstaande militanten van Islamitische Staat, die eerder door Koerden geleide troepen in Syrië werden vastgehouden, in hechtenis genomen en hen het land uitgehaald. Onder hen zijn twee Britse IS-strijders die verdacht worden van het onthoofden en op andere manieren doden van westerlingen die door IS waren gegijzeld, schrijft The Washington Post.

De evacuatie gebeurde volgens Amerikaanse functionarissen, die hun verhaal alleen anoniem wilden doen, terwijl Turkije zich voorbereidde op een offensief in het noorden van Syrië. Volgens de bronnen worden de IS-strijders op een geheime locatie vastgehouden. Vermoedelijk zijn ze of worden ze naar Irak gebracht.

Gisteren zei president Donald Trump dat hij een “bepaald aantal” IS-strijders uit Syrië had gehaald, omdat de vrees toenam dat de Turkse inval ertoe kan leiden dat de bewaking van de gevangenen van Islamitische Staat in gevaar kan komen. “We halen ze weg en brengen ze naar verschillende locaties, waar het veilig is”, aldus Trump. “We wilden ervoor zorgen dat er niets met hen zou gebeuren.”

Volgens een van de bronnen behoorden twee militanten tot de beruchte groep Britse IS-strijders die onder de naam ‘The Beatles’ westerse gijzelaars doodden. Het zou gaan om Alexanda Kotey and El Shafee Elsheikh, twee leden van een viertal uit Groot-Brittannië afkomstige strijders, die naar Syrië trokken. Ze werden vorig jaar februari gearresteerd in Syrië.

Turkse soldaten in Syrië.
EPA Turkse soldaten in Syrië.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  Als ze die niet willen bewaken, dat ze die dan een proces geven. Dat gaat ofwel uitdraaien op een vrijspraak of de doodstraf.

 • maarten anthonis

  Hooggeplaatste IS strijders , crapuul van het laagste allooi ja , waarom worden zulke lafaards strijders genoemd, zoals steeds met deze bevolkingsgroepen, als ze met veel zijn altijd veel praat , maar o wėė als ze zelf aangepakt worden, dan hebben ze op den bureau gewerkt.

 • Jonas Gent

  En wij als Europa keuren het massaal af, maar doen uiteraard verder niks. Wij zijn goed in het vinger wijzen...

 • annie dupont

  binnenkort een invasie van ex is-strijders naar europa en aanslagen . dankzij trump . wat gaan de trump aanhangers dan vertellen ...

 • Hedwig Jacobs

  Ze hebben honderden mensen het hoofd afgehakt, nu moeten ze nog een eerlijk proces krijgen, want wij zijn menselijk voor massa moordenaars.