"Voorstellen Athene vormen goede basis voor overleg"

Jean-Claude Juncker (L) en Martin Selmayr.
PHOTO_NEWS Jean-Claude Juncker (L) en Martin Selmayr.
De nieuwe voorstellen die Griekenland aan zijn schuldeisers heeft overgemaakt, vormen een "goede basis" voor het overleg van de eurogroep dat vandaag plaatsvindt. Dat heeft Martin Selmayr, kabinetschef van de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, meegedeeld via Twitter.

Griekenland heeft de nieuwe voorstellen overgemaakt aan de zogenaamde "trojka" van schuldeisers: de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Selmayr bevestigde in zijn tweet dat ook het IMF en de ECB de voorstellen hebben ontvangen. Over de inhoud van de voorstellen is nog niets bekend.

De ministers van Financiën van de eurolanden overleggen deze namiddag in Brussel over de Griekse schuldenkwestie. Later op de dag zitten ook de staatshoofden en regeringsleiders van de landen van monetaire unie samen. Ze proberen te vermijden dat Griekenland op het einde van de maand in wanbetaling gaat en als resultaat daarvan gedwongen wordt de eurozone te verlaten.

Voorafgaand aan het overleg van de eurogroep zal de Griekse premier Alexis Tsipras ook nog een ontmoeting hebben met de Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, IMF-topvrouw Christine Lagarde, ECB-voorzitter Mario Draghi en de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem.

Griekenland dreigt eind deze maand failliet te gaan, als het op 30 juni 1,6 miljard euro moet terugbetalen aan het IMF. Het land onderhandelt met zijn schuldeisers over een hulppakket van 7,2 miljard euro.