“Voor ondernemers start brexit al over 8 dagen”

De Britse premier Theresa May.
EPA De Britse premier Theresa May.
Voor een hoop Britse ondernemers is de eventuele brexit niet zoals op de politieke agenda op 29 maart, maar al over acht dagen. Dit heeft Stephen Phipson, de voorzitter van de Britse werkgeversorganisatie en fabrikantenlobby EEF (Engineering, Employers' Federation)  gezegd.

Phipson wijst erop dat in de internationale handel en productie veel zaken worden verscheept. En voor een scheepslading die uit het Verre Oosten naar Engeland wordt gevaren, moet voor de tocht begint bekend zijn waar Groot-Brittannië staat in de internationale handel. “Voor een heleboel ondernemingen is de brexit niet over 50 dagen maar over 8 dagen”, want dan varen de eerste schepen uit die na 29 maart in Engeland aankomen.

Andersom is het hetzelfde verhaal. Het is voor Britse ondernemers risicovol om na volgende week vrijdag goederen te verschepen naar het zuidoosten van Azië, als de positie van hun land niet bekend is. Het schip komt dan na een eventuele no-dealbrexit aan op zijn bestemming.

Phipson waarschuwde namens zijn vereniging van 20.000 ondernemingen waar in totaal een miljoen mensen werken, dat het land honderdduizenden banen dreigt te verliezen door de snel naderende no-dealbrexit.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Tande het gaat hier niet over de EU maar over de Britten. Want als ze uit de EU zijn moeten ze akkoorden maken met landen over handel zelf voor onder de WTO te vallen moeten er eerst akkoorden gemaakt worden

 • Maximus Royalstar

  Het VK zal nu eventjes zwarte sneeuw,maar volgens mij bestaat de kans dat de rest van de EU in hetzelfde schuitje zal belanden.Tegen dan zal het VK zijn wonden aan het likken zijn.De komende crisis zal van ongeziene proporties zijn en het geld is op.Wat over kop gaat zal over kop gaan.Van KMO's tot mutiinationals,banken en wss ook enkele landen.

 • William Bonny

  Als de E.U. blijft dwarsliggen. Zullen ze ook de gevolgen van een harde Brixet ondervinden.

 • tande pasta

  Onzin. Alles dat van buiten Europa komt valt nu ook al onder WTO terms. Daar heeft Europa nu ook niks op te zeggen. Hetzelfde geldt voor export.