"Volksrepublieken" Donetsk en Loehansk verenigen zich tot "Nieuw Rusland"

De leider van de "volksrepubliek" in Donetsk, Denis Pushilin, spreekt de media toe.
AP De leider van de "volksrepubliek" in Donetsk, Denis Pushilin, spreekt de media toe.
In het oosten van Oekraïne hebben de zelf uitgeroepen "volksrepublieken" Donetsk en Loehansk zich verenigd tot "Nieuw Rusland". De leiders van de pro-Russische separatisten in die gebieden met meer dan 6,5 miljoen inwoners hebben zaterdag in Donetsk een verdrag in die zin ondertekend. Dat berichtten plaatselijke media.

Het initiatief aan de vooravond van de Oekraïense presidentsverkiezingen geldt als een provocatie aan het adres van de pro-westerse interimregering in Kiev, die in het oosten van het land een "antiterreuroperatie" heeft gelanceerd tegen de pro-Russische activisten.

De ondertekeningsceremonie werd goed afgeschermd door mannen gewapend met machinepistolen. Naar verluidt was de Russische staatstelevisie als enige medium toegelaten.

De "volksrepublieken" Donetsk en Loehansk hadden medio mei hun onafhankelijkheid uitgeroepen na in westerse ogen illegale referenda.

Volgens bronnen bij het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn ongeveer 17.000 leden van de veiligheidsdiensten in Donetsk en Loehansk trouwens overgelopen naar de separatisten of weigeren ze nog langer dienst aan de regering in Kiev. Er zullen gerechtelijke stappen worden ondernomen tegen die "verraders", luidt het.