“Volgende stap is volledige lockdown”: Nederland verbiedt alle bijeenkomsten tot 1 juni

Vandaag was het in Den Haag erg druk op deze markt, waar veel bezoekers erg dicht op elkaar liepen.
ANP Vandaag was het in Den Haag erg druk op deze markt, waar veel bezoekers erg dicht op elkaar liepen.
De Nederlandse regering verbiedt alle bijeenkomsten tot 1 juni, en dat zonder ondergrens van honderd personen. Dat heeft minister van Justitie Ferd Grapperhaus aangekondigd na het crisisberaad van enkele ministers over de aanpak van het coronavirus. Aanvankelijk waren alle bijeenkomsten tot 6 april verboden. Kapsalons en nagelstylisten wordt gevraagd hun deuren te sluiten, in principe tot 6 april. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De regering koos om de maatregelen in te stellen tot 1 juni, omdat dit duidelijkheid verschaft. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften gelden wel enkele uitzonderingen. 

Burgemeesters kunnen ook specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen, en er kunnen boetes tot 400 euro opgelegd worden aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen en aanwijzingen. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden. Ook kunnen stranden, parken en campings gesloten worden als dat noodzakelijk blijkt voor de volksgezondheid. Winkels kunnen ook verplicht worden een “scherp deurbeleid te voeren” om ervoor te zorgen dat klanten binnen genoeg afstand van elkaar houden. “Winkels die zich er niet aan houden, kunnen door de burgemeester gesloten worden”, aldus Grapperhaus.

Een volgende stap in de strijd tegen corona is een volledige lockdown, maar vooralsnog is dat niet aan de orde. Dat zei premier Mark Rutte. 

Premier Mark Rutte.
ANP Premier Mark Rutte.

In het crisisberaad werden aanvullende en strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Als dit niet werkt, is het hele land op slot gooien de volgende stap, zei Rutte. “Ik hoop dat dat niet nodig is.”

Het zijn geen leuke maatregelen die het kabinet moet nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dat gaf minister Ferd Grapperhaus toe. “Maar als we hier doorheen zijn met z’n allen, kunnen we een heleboel feestjes geven”, zei hij.

De minister zei dat “de sleutel tot succes in ons eigen gedrag ligt”. Grapperhaus hekelde het gedrag van een aantal mensen afgelopen weekeinde die toch massaal bij elkaar kwamen, bijvoorbeeld op stranden of bij bouwmarkten. “Dat is slordig, laconiek en daarom asociaal. Het kost levens, onnodig. Gebruik je verstand.”

Premier Mark Rutte kijkt naar Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.
ANP Premier Mark Rutte kijkt naar Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.

Via die noodverordening krijgen burgemeesters de mogelijkheid sneller op te treden. Als mensen met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden, kan hierop worden gehandhaafd. Burgemeesters kunnen ervoor kiezen “forse boetes”, tot 400 euro, uit te delen aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden.

Kappers in Nederland wél dicht

Kapsalons en nagelstylisten wordt gevraagd hun deuren te sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Nederlandse regering wil dat salons in principe tot 6 april dichtgaan.

Het besluit is gebaseerd op adviezen van het RIVM-team dat zich bezighoudt met de bestrijding van infectieziekten. Dat advies geldt voor zogenoemde contactberoepen die zich met uiterlijke verzorging bezighouden.

Ook fysiotherapeuten moeten patiënten zoveel mogelijk helpen via beeldbellen. Alleen als het echt niet anders kan en het door de dokter wordt geadviseerd mogen ze fysiek behandelen.

Er was “veel verwarring” over mensen die nauw contact hebben met anderen voor hun werk. Het kabinet vond het belangrijk ook voor deze beroepen maatregelen te treffen.
34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Fiers

  Boetes liggen daar wel veel lager dan hier.400€ is geen 4000€ zoals hier.Een voorbeeldland.

 • Toon Schouteden

  Wie durft nu nog te beweren dan Nederland altijd een stap vóór heeft op België?

 • roger boons

  had veel eerder moeten zijn .

 • Ronny Cuypers

  Eindelijk. Maar waarom wordt van de burgers gevraagd om hun verstand te gebruiken als de overheid dat zelf niet doet?

 • Patrick Schelstraete

  Beste mensen iedere regering denkt het beste te doen om hier zo goed mogelijk uit te komen. Onze regering is misschien nu "uitgeslapen ",en zullen dus strengere maatregelen treffen. Het is hier geen lockdown zoals in uw land maar ik ben inwoner van Zeeuws-Vlaanderen en ik denk dat u dat wel genoeg zeg. Afgelopen tijd hebben uw landgenoten zeer massaal de grens overgestoken naar een land waar geen lockdown was hoe hypocriet kan je zijn !!. Wie is er wakker.!!