"VN heeft het recht niet tussen te komen in Myanmar": legerbevelhebber reageert op beschuldigingen van genocide tegen Rohingya

Min Aung Hlaing zegt dat de VN zich niet moet moeien met Myanmarese aangelegenheden.
AFP Min Aung Hlaing zegt dat de VN zich niet moet moeien met Myanmarese aangelegenheden.
"De VN heeft het recht niet om tussen te komen in Myanmarese aangelegenheden", vindt Min Aung Hlaing, bevelhebber van het Myanmarese leger. Hij reageert daarmee voor het eerst op de genocide-aantijgingen van de VN over de crisis met de Rohingya's, een moslimminderheid in Myanmar. 

"Geen enkel land, organisatie of groepering heeft het recht tussen te komen", aldus Min Aung Hlaing in de officiële krant van het leger. "Landen over de hele wereld kiezen het democratisch systeem dat bij hen past. Myanmar is op weg naar een meerpartijendemocratie." Tegelijk geeft hij nog mee dat het leger zeer betrokken blijft, zolang conflicten met verschillende rebellengroepen niet opgelost zijn.

Genocide

In een vorige week gepubliceerd rapport gaf de VN meer details over de genocide die zich volgens de organisatie in Myanmar afgespeeld heeft. Tegelijk werd de regering opgeroepen "verder te gaan met de terugtrekking van militairen uit het politieke leven". De machtige legerbevelhebber wijst beide elementen af.

De aanklager van het Internationaal Strafhof ICC, Fatou Bensouda, kondigde vorige week aan dat er een vooronderzoek geopend is naar de situatie in Myanmar. Dat is de eerste stap naar een formeel onderzoek. 

Bangladesh

In 2017 ontvluchtten meer dan 700.000 leden van de moslimminderheid het zware geweld van het Myanmarese leger en boeddhistische milities. De vluchtelingen zochten hun toevlucht in buurland Bangladesh, waar ze sindsdien in kampen moeten leven.

Honderdduizenden Rohingya's zijn naar buurland Bangladesh gevlucht, waar ze nu in zelfgemaakte kampen leven.
AFP Honderdduizenden Rohingya's zijn naar buurland Bangladesh gevlucht, waar ze nu in zelfgemaakte kampen leven.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Johan Picavet

    Klopt als een bus,maar de VN maakt deel uit van de onderdrukkende politiek en als er geen bewijzen zijn maken ze die wel.

  • Gino Denil

    Misschien niet. Maar de rest van de wereld heeft dan ook geen enkele plicht om nog zaken te doen met Myanmar. Wil hij terug zijn land in een volledig internationaal isolement. Zoals ze dat zelf ooit gecreëerd hadden.