"Vluchtelingen waren mogelijk al dood voor ze Oostenrijk binnenkwamen"

Zeker dertig en mogelijk vijftig verstekelingen zijn dood gevonden in een vrachtwagen in Oostenrijk. Ze zijn waarschijnlijk gestikt in het laadruim. De vluchtelingen overleden waarschijnlijk gisteren en waren mogelijk al dood toen de truck Oostenrijk binnenreed. Dat heeft de politie gezegd.

De politie weet nog niet precies om hoeveel slachtoffers het gaat. In de vrachtwagens liggen zeker twintig lichamen, maar mogelijk wel vijftig. Volgens het Oostenrijkse persbureau APA waren de vluchtelingen waarschijnlijk al langere tijd dood. Omdat de lichamen al in staat van ontbinding verkeren, zegt de politie nog zeker een dag nodig te hebben om het dodental te kunnen vaststellen. Een Britse verslaggeefster spreekt van een "verschrikkelijke geur van de dood" op de plaats waar de truck zich deze namiddag nog bevond.

"Deze tragedie treft ons allemaal. Mensensmokkelaars zijn criminelen. En wie nu nog steeds denkt dat er edelmoedige helpers zijn, is zelf niet meer te helpen", zei de Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken op een persconferentie.

De truck stond op de weg tussen de Hongaarse grens en de hoofdstad Wenen. Die route wordt veel gebruikt door mensensmokkelaars. De vluchtelingen zijn waarschijnlijk gisteren overleden. Er zijn aanwijzingen dat de vrachtwagen toen nog in de buurt van de Hongaarse hoofdstad Boedapest was. Van de bestuurder is nog geen enkel spoor.

De mensensmokkelaars die verantwoordelijk zijn voor het drama hebben Oostenrijk vermoedelijk alweer verlaten, denken de autoriteiten. De vrachtwagen met zijn gruwelijke last is intussen naar een dierenonderzoeksinstituut gebracht, waar voldoende koeling is om de lichamen te bergen. Daar worden de lichamen geborgen, onderzocht en indien mogelijk geïdentificeerd.

EPA
EPA
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.