"Vluchtelingen Calais worden opgejut door linkse activisten"

AFP
Het waren geen mensenhandelaren, maar extreemlinkse activisten die duizenden vluchtelingen de afgelopen weken aanmoedigden om massaal te proberen Engeland te bereiken via het Franse Calais. Bovendien jutten ze de wanhopige mensen op om confrontaties met de politie uit te lokken. Dat zegt de Franse politievakbond tegen The Telegraph. De anarchisten streven naar een Europa zonder grenzen en ieder politieoptreden tegen de vluchtelingen laat in hun ogen zien hoe ver de EU daarvan verwijderd is.

Ook in de nacht van woensdag op donderdag probeerden vluchtelingen via Calais naar Engeland te komen. Bij de vluchtpogingen naar een beter bestaan van de afgelopen tijd lieten tot nu toe vermoedelijk tien immigranten het leven.

De acties werden maandag voor het eerst sinds maanden echt gewelddadig. Een Franse agent moest naar het ziekenhuis nadat hij een steen tegen zijn hoofd had gekregen. Die zou gegooid zijn door een Soedanese vluchteling. Een dag eerder bezette een groep vluchtelingen urenlang de Kanaaltunnel. Zo'n 'sit-in' wijst er mogelijk op dat ze steeds meer georganiseerd te werk gaan.

"Identificeren en arresteren"
Dat komt volgens Gilles Debove van de Franse politievakbond Unité SGP-Police FO doordat de grootschalige acties worden gecoördineerd door extreemlinkse activisten. "En niet door mensenhandelaren'', zegt hij. "Die gaan discreet te werk."

Onder de anarchisten zijn 'vrij veel' Britten, meent hij. "Ze willen dat vluchtelingen politiegeweld uitlokken en hen tegen ons opzetten. Ze schilderen ons af als barbaren. Tot nu toe konden de activisten ongestraft hun gang gaan. Het is tijd dat we de wet volgen en ze identificeren en arresteren."

"Ze moeten wel"
De Calais Migrant Solidarity, een organisatie die zich inzet voor de vluchtelingen, vindt de uitspraken van Debove onzin. De vluchtelingen zien zich volgens de hulporganisatie simpelweg genoodzaakt samen te werken, omdat ze anders niet worden gehoord.

De organisatie denkt dat de politie het geweld van vluchtelingen overdrijft, omdat dienders bij Calais de laatste tijd zelf slecht in het nieuws kwamen. Het meeste geweld zou juist van de politie afkomstig zijn, die bij de meest kleine acties van vluchtelingen al gas zou hebben gebruikt om hen te overmeesteren.

AFP
AFP
AFP
AFP