"Vliegtuig EgyptAir vertrok zonder mankementen"

AP
Het toestel van EgyptAir dat vorige week van de radar verdween had geen technische mankementen voordat het opsteeg vanaf de Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Dat zou blijken uit een logboek met technische gegevens dat door de piloot vlak voor vertrek was ondertekend, zo meldt de Egyptische staatskrant Al-Ahram.

De krant meldt dat vanuit de luchthaven elf elektronische berichten zijn verstuurd tussen het moment van opstijgen om 23.09 uur en het moment dat het contact verloren ging. De eerste twee berichten duidden erop dat de motoren naar behoren functioneerden. Het derde bericht liet een stijging zien van de temperatuur van het raam van de copiloot.

Het vliegtuig bleef gedurende de daaropvolgende drie minuten meer berichten uitzenden totdat de Airbus A320 met 66 mensen aan boord plots van de radar verdween en in de Middellandse Zee crashte.

Volgens Egyptische onderzoekers wijzen de menselijke resten die zijn gevonden in het gebied waar het toestel in de Middellandse Zee stortte, op een explosie aan boord. Het is nog niet bekend hoe de explosie zou zijn ontstaan. Kort voor de crash zou er een rookalarm afgegaan zijn in het toestel. Andere onderzoekers zeggen dat het nog veel te vroeg is om conclusies te trekken.

AP
AP
AP

Zwarte dozen

De zwarte dozen zijn een week na de vliegramp nog steeds niet gelokaliseerd. EgyptAir heeft twee buitenlandse bedrijven aangesteld om te helpen bij de zoektocht. Het gaat om een Frans en een Italiaans bedrijf, zo verklaarde een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij vanmiddag op de Egyptische staatstelevisie.

EgyptAir vlucht 804 stortte vorige week donderdag neer met 66 mensen aan boord, waaronder 30 Egyptenaren en 15 mensen uit Frankrijk.

AP
AP
AP
EPA