"Vervang bibliotheken door Amazon-winkels": boekenliefhebbers in opstand tegen suggestie economieprofessor

Een Amazon Books-winkel in New York.
AFP Een Amazon Books-winkel in New York.
Bibliotheken waren ooit een prachtige plek waar mensen boeken konden lenen in ruil voor hun belastinggeld. Maar vandaag hebben ze niet meer dezelfde waarde als vroeger. Vervang ze daarom door Amazon-boekenwinkels en spaar zo heel wat belastinggeld uit. Die boodschap van een Amerikaanse economieprofessor in het magazine Forbes zet heel wat kwaad bloed bij boekenliefhebbers en bibliotheken. 

"Een beetje onderzoek zou jullie tegenhouden dit gewauwel te publiceren", reageerde bijvoorbeeld de Harris County Public Library uit Texas.

Volgens Panos Mourdoukoutas, professor Economie aan de New Yorkse universiteit LIU Post, is het idee van openbare bibliotheken achterhaald. Gratis boeken uitlenen, een dienst waarvoor iedereen belastingen betaalt, vindt Mourdoukoutas in 2018 maar niets. Er zijn nu genoeg plaatsen waar je op je gemak een boek kan lezen, zoals koffieketen Starbucks, argumenteert de professor. 

Evenementen kan je bovendien in andere plaatsen als de bib organiseren, en Netflix en Amazon Prime hebben de rol van de dvd-verhuur overgenomen. Amazon heeft trouwens iets beters voorzien, vindt Mourdoukoutas. Want ook bij Amazon Books kan je online rondsurfen en koffiedrinken. "In se heeft Amazon iets beters voorzien dan een lokale bibliotheek, en dat zonder belastinggeld. Daarom moet Amazon de lokale bibliotheken vervangen. Dat zou de belastingbetaler geld besparen en de waarde van het bedrijf in een klap verhogen."

"Vraag de volgende keer een bibliothecaris om hulp"

Bibliotheken en boekenliefhebbers kwamen meteen in opstand tegen Mourdoukoutas' standpunt. Volgens hen bieden bibliotheken nog altijd betere diensten dan privébedrijven, zeker voor wie die diensten thuis niet kan gebruiken. "Vraag de volgende keer een bibliothecaris om hulp", schrijft de Harris County Public Library in Texas nog op Facebook. "Studie na studie heeft aangetoond dat openbare bibliotheken meer dan voor zichzelf betalen. In Texas brengt elke dollar die gespendeerd wordt aan een bibliotheek 4,64 dollar op voor de economie."

"Alles wat je hebt opgenoemd kan ik doen in de openbare bibliotheek van Los Angeles", tweette iemand als antwoord op Mourdoukoutas' vraag of iemand zijn artikel wel gelezen had. "Vandaag hadden we een workshop genealogie, een conferentie voor inheemse schrijvers, een poppenshow, een tai chi-les en reisambachten. Alles op één locatie. Wat het mij kost aan belastingen? 37 cent!"

De openbare bibliotheek van San Francisco suggereerde dan weer dat "Forbes het misschien niet leuk vind dat je hun magazine gratis kan downloaden in onze bibliotheek".

"Bezoek je lokale bibliotheek eens een dag", repliceerde een medewerkster van de bibliotheek van Washington DC. "Zet je neer en kijk wie naar binnen komt om de diensten te gebruiken. Het gaat niet enkel om mensen die gratis boeken uitlenen. Een bibliotheek is een van de weinige plaatsen waar de minderbedeelden met waardigheid en respect behandeld worden. Het is WiFi. Het zijn vertalingen. Het is vriendelijkheid." 

Een andere boekenliefhebber: "De kost om de zes boeken die ik deze week heb geleend, aan te kopen: 70 dollar. Het bedrag dat ik deze week aan de bibliotheek betaal aan belastingen: 75 cent. Iemand, help mij dit te berekenen, ik ben niet het hoofd van een departement economie." 

En zelfs de website Dictionary.com mengde zich in de discussie en tweette de definitie van 'bibliotheek': "Een kamer of reeks kamers of gebouw waar boeken gelezen of geleend kunnen worden. Bijvoorbeeld: 'Een Forbes-schrijver zegt dat Amazon alle lokale bibliotheken moet vervangen.'"
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • goethals michel goethals

  Als er studenten zijn die geen diploma halen of werk vinden , doe dan de leraars betalen voor het mislukken van de studies.....voor alle studenten....zij zijn verantwoordelijk dus aan hen om te betalen en niet de belastingsbetaler.

 • sven raets

  Wie leest er nu nog boeken alles online !

 • Ivan Godefroot

  smijt diene prof buiten en hup ineens meer geld voor iet anders.... nutteloze ambtenaar van mijn voeten.... toeme toch... daarvoor een prof zijn man man man...

 • Jonas Gent

  Hij heeft gelijk! Minder gedoe door en met de overheid, meer in privéhanden steken! Dat moet toch niet betaald worden met belastingsgeld...

 • erik van campe

  De meeste bibliotheken voldoen ruimschoots aan de eisen van de mensen, dus profke, leer nog iets bij van de gewone mens.