"Verontrustende stijging van opsluiting immigranten"

Zowel in het Noorden als in het Zuiden komen immigranten zonder papieren steeds vaker in de gevangenis terecht, zonder dat ze een of ander misdrijf gepleegd hebben. Dat zegt een werkgroep van de Verenigde Naties (VN).

"Momenteel hanteert iedereen de opsluiting van mensen in een irreguliere situatie, zowel in het Noorden als in het Zuiden. Dat is een verontrustende trend", zegt Leïla Zerrougui, voorzitster van de werkgroep. "Immigranten in een onwettige situatie zijn geen misdadigers of verdachten. Hun opsluiting moet de uitzondering en niet de regel zijn", stelt Zerrougui.

De landen in de noordelijke hemisfeer hanteren "steeds meer" de opsluiting, "ofwel omdat ze akkoorden getekend hebben om kandidaat-migranten te verhinderen naar het Noorden te komen, ofwel omdat ze zelf bedolven worden onder een toevloed van migranten", schrijft het rapport. "Europa ontdoet zich van het probleem door akkoorden te tekenen, maar de mensen worden hoe dan ook vastgehouden", zegt de voorzitster. Daarbij haalde ze de akkoorden aan tussen Spanje en Mauritanië en tussen Libië en Italië. "In de zuidelijke hemisfeer is het de trend om de illegale toegang tot het land als een misdaad te zien", zegt de voorzitster.

Hoewel er in de meeste Europese landen een wettelijk kader bestaat voor het opsluiten van illegale immigranten, is de voorzitster bezorgd om de duur ervan. "Er zijn landen die geen beperking hebben op de duur van de opsluiting en in bepaalde landen worden de limieten niet gerespecteerd", besluit ze. (afp/sps)