“Vermoedelijk 151 van de 426 afgereisde Syriëstrijders gestorven"

Illustratiebeeld. Een gevangenis onder Koerdische controle in Hasakeh, in het noordoosten van Syrië, telde eind oktober verschillende duizenden IS-strijders, afkomstig uit Syrië, Irak en een vijftigtal andere landen.
AFP Illustratiebeeld. Een gevangenis onder Koerdische controle in Hasakeh, in het noordoosten van Syrië, telde eind oktober verschillende duizenden IS-strijders, afkomstig uit Syrië, Irak en een vijftigtal andere landen.
De veiligheidsdiensten in ons land vermoeden dat 151 van de 426 personen die sinds 2012 vanuit ons land naar Syrië afreisden inmiddels overleden zijn. 295 personen bevinden zich momenteel nog ter plaatse. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) geantwoord op een schriftelijke vraag van Barbara Pas (Vlaams Belang).

De meeste personen van wie de afreisdatum naar Syrië gekend is, vertrokken in de jaren 2013 (144) en 2014 (134). Nadien daalde het aantal tot 56 in 2015 en tot telkens 4 in 2016 en 2017. In 2018 reisde er nog 1 persoon af. 

Dit jaar werden er geen geteld. In 2016 waren er 109 van deze personen geregistreerd als waarschijnlijk overleden. In 2017 werden 15 overlijdens geregistreerd, in 2018 11 en in 2019 tot nog toe 14.

Geen absolute zekerheid

Absolute zekerheid dat de betrokkene werkelijk overleed, is er in een aantal gevallen echter niet. "We hebben geen exacte cijfers met betrekking tot de herkomst van de overlijdensmeldingen. Er werden ook geen controles ter plaatse uitgevoerd. Twee overlijdensmeldingen werden door een Syrisch geneesheer geattesteerd", aldus de minister die toegeeft dat een aantal dood gemelde Syriëstrijders nadien toch in leven bleken te zijn. Dat bleek nog met Abedallah Nouamane (23), die nu opgesloten zit in een Koerdische gevangenis in de Noord-Syrische plaats Haska en recent sprak met een Nederlandse reporter.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leppens victor

  Dat zijn er 400 te weinig,ik hou van zekerheid. mvg.

 • Joske Zeeuw

  Dus als ze vertrekken is het geweten, en als ze terug komen kruipen mogen wij het betalen.

 • Jozef Van Raemdonck

  Ocharme. Geef de familie maar een extra uitkering

 • Kelly Verlinden

  En de rest geven een uitkering en een straf van een paar jaar. Die duiken allemaal in Turkije op en ons land durft niets te ondernemen of criminelen terug te sturen zoals Turkije doet.

 • Ron Visser

  Dat zijn er 275 te weinig, de enige goede terrorist, oorlogsmisdadiger is namelijk een dode..