"Vergiftigd" lid Pussy Riot in Berlijn voor behandeling: "Het was poging tot moord"

Pyotr Verzilov
AFP Pyotr Verzilov
Pussy Riot-activist Pjotr Verzilov, die afgelopen week met vergiftigingsverschijnselen op de intensive care van een Moskous ziekenhuis belandde, is volgens de Duitse krant Bild geland in Berlijn. Het is de bedoeling dat zijn medische behandeling in de Duitse hoofdstad wordt voortgezet, had Veronika Nikoelsjina, een vriendin van Verzilov, eerder laten weten. Volgens zijn vrouw, Nadeja Tolokonnikova, was Verzilov vermoedelijk het slachtoffer  van "poging tot moord".

Volgens de krant wordt de activist in een niet nader bekendgemaakte kliniek verzorgd. Een vriend van zijn vader die in een ziekenhuis in de Duitse hoofdstad werkt, bood aan om de behandeling buiten Rusland voort te zetten. Verzilovs moeder en de vriendin vergezelden hem.

Verzilov begon deze week plots zijn zicht en spraakvermogen te verliezen. Hij belandde met vergiftigingsverschijnselen in een ziekenhuis. Verzilov verkeert niet meer in levensgevaar, maar zijn toestand is zorgelijk.

Met opzet

"Ik geloof dat hij met opzet is vergiftigd en dat het een poging was om hem te intimideren of hem te doden", zei zijn vrouw, Pussy Riot-boegbeeld Nadezjda Tolokonnikova, terwijl ze op haar man stond te wachten op het vliegveld Berlijn-Schönefeld. Verzilov leeft gescheiden van zijn vrouw. Eerder had zijn entourage al gewag gemaakt van vergiftiging.

Verzilov is een bekende Kremlin-criticus. Hij vestigde wereldwijd de aandacht op zich door bij de finale van het WK voetbal het veld op te rennen om te protesteren tegen het beleid van president Vladimir Poetin. De actievoerders van Pussy Riot willen meer politieke concurrentie in Rusland en de vrijlating van politieke gevangenen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels