"Verenigd Koninkrijk moet zich voorbereiden op serieuze Chinese vergelding na 5G-verbod Huawei"

Het Britse hoofdkantoor van Huawei in Reading , ten westen van Londen.
REUTERS Het Britse hoofdkantoor van Huawei in Reading , ten westen van Londen.
Experts van Sky News verwachten dat het Verenigd Koninkrijk te maken krijgt met serieuze represailles van China nu de overheid heeft beslist Huawei in 2027 uit het 5G-netwerk te verbannen.

Het Verenigd Koninkrijk is een heel belangrijke klant voor Huawei, omdat steun van het VK ook een betere toegang naar de rest van Europa (en de wereld) zou kunnen betekenen. De Chinese ambassadeur Liu Xiaoming heeft tegen de Britse regering gezegd dat het verbannen van de technologie van Huawei betekent dat China wordt behandeld als een “vijandig land”.

Volgens Sky News moet het VK zich voorbereiden op serieuze vergelding. Toen Canada Huawei dwarszat belandden er enkele Canadese staatsburgers in China in de gevangenis. Ambassadeur Xiaoming heeft al gehint op een terugloop in Chinese investeringen in het VK, maar experts verwachten ook dat er meer cyberaanvallen zullen worden uitgevoerd op Britse doelen, hogere importheffingen op Britse goederen en meer restricties voor Britse bedrijven in China.

De Britse minister van Digitale Zaken Oliver Dowden, eveneens bevoegd voor Cultuur, maakt het regeringsbesluit bekend.
EPA De Britse minister van Digitale Zaken Oliver Dowden, eveneens bevoegd voor Cultuur, maakt het regeringsbesluit bekend.

Omdat de Verenigde Staten hebben verboden dat Huawei nog Amerikaanse technologie in hun chips gebruikt moeten ze nu werken met ongecontroleerde Chinese alternatieven. Daardoor is de Britse overheid op de beslissing teruggekomen om Huawei als partner aan te stellen om een 5G-netwerk op te zetten - een excuus dat wellicht niet ongelegen komt, denken experts, omdat de Britten de samenwerking dan niet om meer politieke redenen hoeven te beëindigen.

Het regeringsbesluit zet de Brits-Chinese relaties allicht verder onder druk.  De regering-Johnson besloot eerder om de toegang tot het Britse staatsburgerschap uit te breiden voor inwoners van de voormalige kroonkolonie Hongkong als reactie op de nieuwe, omstreden veiligheidswet die China er heeft ingevoerd. Ambassadeur Xiaoming beschuldigde de Britten begin deze maand van “flagrante inmenging in de Chinese binnenlandse zaken”. 

Lees ook:

België zet Huawei niet aan de deur

FBI-baas: “China probeert enige supermacht ter wereld te worden en is grootste bedreiging voor VS”

 Liu Xiaoming , Chinees ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk.
AFP Liu Xiaoming , Chinees ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk.21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lucien Raes

  Dit komt niet meer goed. China wil domineren en gaat nooit een stap achteruit. Als het westen verdeeld blijft eet China de westerse landen één voor één op.

 • Ronald Roelants

  Waar wacht Europa op ? Schaf bij ons ook Huawei af.

 • paul van de velde

  Natuurlijk laat Belgie China niet vallen en neem de Chinezen graag binnen. Als ik morgen zo een bedrijf als Vanhool in Heist moest hebben gooide alle personeel buiten en start daar terug op veel meer winst in mijn zakken. Zelf de Belgiese overheid doe het ze laten de sluisdeuren in China bouwen. Veel goed koper toch.

 • Jo Debacker

  Eens je China binnenkomt en je maakt gebruik van hun gratis WiFi, op de luchthaven bv., wordt er automatisch een spionage app geïnstalleerd die blijft werken ook als je terug thuis bent. Niet te vertrouwen die gasten! Maar ja, er zijn nog andere landen die ook voor geen haar te betrouwen zijn.

 • Joeri Biermans

  China gedraagt zich ook niet als onze vriend. Ik noem maar op: Afspraken niet nakomen met een handelsdeal tussen ons land en Ali Baba, Verdrag Hong Kong met het VK dat onlangs verbroken werd, openlijk ermee dreigen de dominerende wereldmacht te willen zijn tegen 2042, Afrikaanse en andere landen op een dubieuze wijze koloniseren, vrijheden van haar burgers inperken, de situatie met de Oeigoeren, enzovoort. China is allesbehalve een lief land.