“Verenigd Koninkrijk bestaat niet lang meer”

EPA
Het Verenigd Koninkrijk is geen lang leven beschoren, denkt de helft van de Britse bevolking. Binnen tien jaar is de unie tussen Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland in zijn huidige vorm iets uit het verleden, klinkt het in een peiling van Ipsos Mori. In 2014 was nog 43 procent zo pessimistisch over het voortbestaan van het Verenigd Koninkrijk.

Of het Verenigd Koninkrijk, dat terug te voeren is op een verdrag uit 1707, over vijf jaar bestaat is volgens de Britten ook verre van zeker. 42 procent zegt dat hun land in zijn huidige vorm dan nog bestaat, 44 procent denkt van niet.

De politieke ontwikkelingen van de laatste jaren hebben voor grote verdeeldheid gezorgd op de Britse eilanden. Zo stemden Engeland en Wales bij het brexit-referendum in meerderheid voor een vertrek uit de Europese Unie, maar wilden Schotland en Noord-Ierland juist lid blijven.

Bovendien is er in Schotland al langere tijd een beweging voor onafhankelijkheid. In een referendum in 2014 stemde 45 procent van de Schotten daar voor. Inmiddels wordt de roep om een nieuw referendum steeds sterker.

Daarnaast krijgt Noord-Ierland in het brexit-verdrag dat premier Boris Johnson afsloot een aparte behandeling. Critici van dat verdrag menen dat dit de Noord-Ieren in de armen van Ierland drijft en uiteindelijk tot een Ierse hereniging zal leiden.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gilbert Vermeersch

    Vrees dat splitsen op termijn gaat gebeuren. Ook de EU moet zich buigen over één EU van landen èn volkeren.

  • Sandra Peeters

    Er gaat nog wel wat meer dan enkel de UK uiteenvallen als Europa zo doorgaat. Het idee van Europa niets mis mee, maar de praktijk... voor de vorm die Europa nu aanneemt is bij het merendeel van de Europeanen geen draagvlak. Extreem links is al decennia lang alles aan 't kapot maken voor zijn eigen burgers. Compleet onleefbaar aan het maken. Wanneer gaat men is opkomen en sociaal zijn voor zijn eigen bevolking ipv de rest van de wereld?

  • victor vandesande

    Ik denk er al lang zo over . En dan heeft Engeland een dik probleem want alle oliereserves liggen in Schotland . En de basissen van de kernonderzeeers zullen ook weg moeten hoe gaan ze dat betalen engeland gaat failliet.