"Verdorie, ze hebben ons door": IS lacht met Nutella-piste van CNN

"Hoe verspreid je de boodschap van jihad op zo'n manier dat ook westerse meisjes er open voor staan? Wel, gebruik de sociale media en praat over Nutella, katjes en emoticons. De IS-aanhangers willen op die manier minder intimiderend overkomen, ze laten zelfs uitschijnen dat het leven op het strijdtoneel niet zo gek veel verschilt met het leven in Europa."

De uitspraak van CNN-anker Carol Costello zorgde vorige woensdag voor het nodige wenkbrauwengefrons. Niet alleen in westerse media, maar ook bij de terroristen zelf blijkbaar. Op Twitter wordt alvast volop de spot gedreven met deze toch wel opmerkelijke denkpiste.

Een IS-strijder die naar eigen zeggen in Syrië vecht, snapt er alvast niets van. "Dit is dus de manier waarop we trouwen? Waarom ben ik dan nog single?", klinkt het naast de foto van een kat die met een Nutella-pot speelt. De grap werd opgepikt door andere jihadisten en intussen is er geen houden meer aan.

Vorige zomer pronkten enkele strijders wel met een Nutella-pot en ontstond er zelfs een hele discussie over de geneugten van hazelnootpasta. "Zou het kunnen dat een verbod op Nutella het moreel van de IS-troepen zou kunnen breken?", merkte een alerte twitteraar op. Of nog: "Het is heel goed mogelijk dat Nutella verantwoordelijk is voor de radicalisering van moslims in het Westen."