'Vegan Streaker’ slaat toe tijdens omstreden stierengevecht op Mallorca

De Nederlander Peter Janssen verstoorde gisteren het eerste stierengevecht van Mallorca in jaren.
AP De Nederlander Peter Janssen verstoorde gisteren het eerste stierengevecht van Mallorca in jaren.
De Nederlander Peter Janssen, beter bekend als de ‘Vegan Streaker’, is gisteren opgepakt op Mallorca na het verstoren van een stierengevecht. Voor het eerst in twee jaar werd op het Spaanse Baleareneiland weer een stierengevecht gehouden. 

Janssen sprong halfnaakt in de ring en probeerde aandacht te trekken voor zijn protest. Hij werd kort daarna uit de ring verwijderd en opgepakt door de politie. Op Facebook laat Janssen weten dat hij weer is vrijgelaten. 

De dierenactivist uit Vught in Noord-Brabant is al jaren een doorn in het oog van liefhebbers van stierengevechten in Spanje. Met andere activisten van zijn Vegan Strike Group heeft Janssen inmiddels 51 stierengevechten verstoord. In mei gebeurde dat nog in Sevilla.

Janssen werd bekend toen hij meer dan tien jaar geleden enkel gehuld in een zwart slipje een live-uitzending van Paul de Leeuw verstoorde. Hij rende de studio in, waar hij naast De Leeuw voor de camera ‘Vlees is moord’ schreeuwde. De Leeuw rukte spontaan zijn onderbroek van zijn lijf, waarop Janssen naakt wegrende.  De Nederlander verstoorde enige tijd later ook een live-uitzending van het Eén-programma Volt met Martine Tanghe. De Vegan Strike Group verstoorde in april nog de Efteling-paardenshow Ravelijn.

Verbod 
De Balearen, de autonome regio waar Mallorca onder valt, had in 2017 het doden en verwonden van stieren verboden, waardoor het stierenvechten daar twee jaar lang onmogelijk was.

Op overtreding van het verbod op het doden van stieren kwam een boete te staan die wel opliep tot 100.000 euro. Dat verbod werd eind vorig jaar echter teruggedraaid door een uitspraak van het Constitutioneel Hof van Spanje. Omdat stierenvechten cultureel erfgoed is, mag alleen de staat oordelen over een totaalverbod, luidde het oordeel.

Tijdens het traditionele stierengevecht wordt de stier na ongeveer 20 minuten gedood met een zwaard. Per evenement vinden gemiddeld zo’n zes stieren de dood.

AP
Stierenvechter Morante de la Puebla aan het werk in de arena op Mallorca, gisteravond.
AP Stierenvechter Morante de la Puebla aan het werk in de arena op Mallorca, gisteravond.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Piet Mondriaan

    En iedereen spreekt er schande over en vertrekken massaal weer met het vliegtuig naar Spanje om dit walgelijke land te sponsoren.