“Valetparking bij Schiphol? Chauffeur reed 194 kilometer per uur met onze auto en dumpte hem in een woonwijk”

Een bord van Schiphol parking roept op tot het parkeren van auto's op het terrein van Schiphol en niet in zee te gaan met valet parkeer service bedrijfjes.
Marco Okhuizen Een bord van Schiphol parking roept op tot het parkeren van auto's op het terrein van Schiphol en niet in zee te gaan met valet parkeer service bedrijfjes.
Het is zo gemakkelijk en voelt zo luxe. Je rijdt met je eigen auto naar de vertrekhal van Schiphol, overhandigt je sleutel aan de aardige jongen van de valetparking en de vakantie is begonnen. En die eindigt bij thuiskomst met verkeersboetes op de mat. Gemaakt met jouw auto, terwijl jij in Zuid-Europa op het strand lag.

Valetparking was ooit voorbehouden aan vijfsterrenhotels en chique restaurants, waar geüniformeerd personeel uw Bentley veilig parkeerde. De officiële valetparkingdienst van Schiphol is nog steeds niet voor iedereen: een weekje parkeren kost 365 euro. Het kan ook voor minder, voor veel minder, voor nog geen 60 euro. En ook dan kunt u in vertrekhal 3 de sleutels afgeven en als een van de happy few naar de vakantie achter de incheckbalie lopen. Dat voelt zoveel beter dan in het holst van de nacht op een megaparkeerterrein honderden meters met je koffers door de modder naar een busje te lopen dat je naar de vertrekhal rijdt.

Er werd 194 km/uur met onze auto gereden

Songül van Brakel

Maar waar blíjven die auto’s van de valetservice? Worden ze bewaakt? Wat gebeurt ermee? Songül van Brakel en haar man gaven vorig jaar op een zondagmiddag de sleutel van hun witte Mercedes AMG CLA 45 af aan een jongeman in vertrekhal 3. “Al bij het inchecken kregen we een melding van de auto dat er met 194 kilometer per uur mee werd gereden. We belden de chauffeur, maar die nam niet op.’’ Hij scheurde over de A4, bleek later uit de gps-data. Na die race werd de auto geparkeerd in een woonwijk in Hoofddorp. Niet binnen, niet op een parkeerterrein. “We hadden vertraging. De meldingen begonnen weer. Ook ‘s avonds werd er nog met 180 kilometer per uur mee gescheurd.” Over een bedrijfsterrein in Nieuw-Vennep, bleek uit de gps-gegevens.

Van Brakel was in zee gegaan met een van de tientallen valetparkingbedrijfjes die actief zijn op Schiphol, waarvan sommige alleen in de zomermaanden, en ze verdwijnen even snel als ze zijn gekomen. De marechaussee kreeg dit jaar al 110 klachten. Vorige week dook een filmpje op waarin is te zien hoe twee ‘chauffeurs’ met een auto van een klant zo hard mogelijk proberen te rijden terwijl de handrem is aangetrokken. Ze hadden niet door dat de dashcam in de auto alles filmde.

Marco Okhuizen

Schipholgemeente Haarlemmermeer zit ermee in de maag, want de malafide bedrijfjes met glimmende websites hébben helemaal geen parkeerterreinen. “Ze parkeren bij ons in de woonwijken”, zegt Petra Faber van de gemeente. “En vaak bij bedrijven. Dan zie je daar opeens wekenlang een auto staan op een bedrijfsterrein, terwijl het eigen personeel er niet kan parkeren. En het gaat verder dan alleen Haarlemmermeer. Je vindt ze ook in Amsterdam Nieuw-West.’’

Plaatsnaam

Heel veel kan de gemeente er niet tegen doen. “Een parkeerboete uitdelen als er fout geparkeerd is. Maar die boete van 60 euro valt op de mat bij de eigenaar van de auto. Niet bij dat valetbedrijfje. We krijgen er klachten over, maar we kunnen die boetes helaas niet kwijtschelden. Verhaal halen bij de betreffende valetservice? Ze nemen de telefoon niet eens op. We kunnen ze ook niet verbieden het woord Schiphol in de bedrijfsnaam te zetten, want dat is een plaatsnaam.”

“Kijk goed in het contract hoe er omgegaan wordt met schades”, zegt Faber van de gemeente Haarlemmermeer. “Leg een maximaal aantal kilometers vast en leg vast dat de auto bij het valetparkingbedrijf is. Maar dan nog: je geeft gewoon je sleutels af aan een onbekende.”

Wat er tijdens de vakantie in Turkije is gebeurd met hun Mercedes, weten de Van Brakels niet. “Toen we weer op Schiphol waren, was de auto heel smerig. Kwam door een zandstorm, zei de jongen die de auto bracht. De benzinetank was halfleeg.” Nog erger: in de versnellingsbak zat plotseling een rare tik. En bij de dealer werd geconstateerd dat de versnellingsbakolie ververst moest worden, heel ongebruikelijk voor een auto van drie jaar oud. De tik was veroorzaakt door de coureurs van het valetbedrijf, is de overtuiging van Van Brakel, maar pogingen van een ingeschakelde advocaat om de schade (zo’n 400 euro) vergoed te krijgen liepen op niets uit. “We kregen het aanbod dat de volgende keer de auto gewassen zou worden en dat er een bosje bloemen zou  klaarstaan.”

Wie ruimte in de buurt van Schiphol heeft probeert er auto's te parkeren.
Marco Okhuizen Wie ruimte in de buurt van Schiphol heeft probeert er auto's te parkeren.85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Blancquaert

  Gekende bewaakte parking in de buurt van Zaventem: bij thuiskomst rond 21u00 geen busje te bespeuren. Gebeld, en wachten. Na meerdere telefoontjes met twee stilaan jengelende kleuters iets voor middernacht: hoera, een busje, maar wel met een straalbezopen chauffeur. Achteraf gezien onverantwoord maar toch meegereden. En dan wordt het helemaal leuk: aangezien het ondertussen na middernacht is moeten we een extra dag betalen. Na veel discussie het simpele antwoord: niet betalen, geen sleutels.

 • Peter Mariën

  Dat is al het tweede schandaal dat ik lees op een week tijd over dit onderwerp

 • patrick lagae

  de bewaakte parking aan de achterzijde van Zaventem was jaren terug niet beter! Ik had ook meer km op mijn teller bij afhaling dan bij afgifte...

 • Steven Pringels

  "Comfort Parking" op Schiphol nemen ! Jij zet je auto in een parking die wel 24/24 bewaakt is, doet de auto vast en steekt de sleutel in je zak op reis. Deze mensen voeren je dan naar de luchthaven en brengen je bij terugkomst terug in een busje naar je auto. Top service en al veel keren gebruikt.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Ik gebruik Valet parking enkel in Las Vegas. Maar die mensen zijn altijd van het hotel zelf. Nog nooit problemen mee gehad. Ergens anders zou ik het niet vertrouwen. En zeker niet na wat ik allemaal gehoord en gezien heb op het programma Max Vakantieman over luchthaven Valet parking.