Exclusief voor abonnees

‘Vader van de Pakistaanse atoombom’ kon zijn kennis ongestoord in België komen opdoen

Met hulp van Leuvense professor kon Abdul Qadir Khan kennis verzamelen voor Pakistaans kernwapenprogramma

Het is al jaren bekend dat de Pakistaanse Abdul Qadir Khan zijn kennis voor de bouw van de Pakistaanse kernbom in België en Nederland vergaarde. Nu pas erkent het Comité I dat onze Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst zijn spionage volledig gemist heeft.
AFP Het is al jaren bekend dat de Pakistaanse Abdul Qadir Khan zijn kennis voor de bouw van de Pakistaanse kernbom in België en Nederland vergaarde. Nu pas erkent het Comité I dat onze Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst zijn spionage volledig gemist heeft.
Een vertrouwelijk onderzoek van het Comité I leert dat de Belgische inlichtingendiensten geen flauw benul hadden van wat wetenschapper Abdul Qadir Khan in de jaren 70 in ons land uitspookte. Khan werd de vader van de Pakistaanse kernbom, dankzij kennis die hij vergaarde via de Leuvense professor Martin Brabers. De Staatsveiligheid interviewde Brabers slechts één keer, in 1994. ‘Hallucinant.’

Wie een atoombom wil maken met uranium moet het natuurlijke erts kunnen verrijken. Deze nucleaire technologie bemachtigen is dan ook al decennia de natte droom van zowat elke dictator op de planeet. Eenvoudig is dat gelukkig niet. De grootmachten met kernwapens hebben er sinds de Tweede Wereldoorlog alles aan gedaan om hun atoomgeheimen veilig achter slot en grendel te houden. Dat is echter niet altijd gelukt.

Je hebt 18% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jonas Buyle

  Dat is volgens mij allemaal bewust gebeurd, Rusland had na WO2 ook direct een A-bomb, dankzij Amerikanen die vonden dat Rusland ook een wereldmacht mocht zijn. En zo heeft Pakistan nu ook kernwapens, dankzij de rode academici van de jaren 70 uit Belgie. En wa gebeurd er nu op dit momnt?

 • Jef Heffens

  De naïviteit van onze hooggeschoolde professoren is zonder weerga.

 • Michel Jacobs

  Indertijd wist iederéén in Leuven dat die Pakistaanse studenten hier niet waren om friet te leren bakken. Ik gaf toen karate les in het sportkot en je hoorde van andere studenten niets anders dan dat de Pakistani alleen geïnteresseerd waren in het centrum voor kernenergie te Mol, nucleaire fysica , enz...Pakistan's nucleaire ambities verschenen toen ook regelmatig in de pers. En niemand wist van iets? Hahaha, dat is écht de beste Belgenmop deze week. Alleen: het klopt niet.

 • Marie Thumas

  De onwaarschijnlijke naïviteit van onze beleidsmensen is walgelijk. Ze denken als kruideniers.

 • Loesje Verplancke

  En al die Chinese studenten aan de KULeuven ? Terwijl hun Vlaamse collega's aan het fuifen zijn, nemen zij rustig van alle cusrsussen en documentatie een kopie. Terug in China gebruiken deze ingenieurs onze top-informatie om onze Europese industrie te bekampen.