‘Uitstel’ en ‘brexit’ klinken steeds vaker in één adem

Premier Theresa May en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.
EPA Premier Theresa May en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.
Dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat op 29 maart met een deal, dat gelooft in Londen eigenlijk niemand meer.

Mocht er voor die tijd überhaupt een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie op tafel liggen, dan moet ook nog de brexitwetgeving groen licht krijgen van het Britse parlement. Dat voor elkaar krijgen voor 29 maart wordt door experts als onmogelijk gezien.

De enige manier om op tijd te vertrekken is zonder deal: een chaotische brexit zonder afspraken. Maar dat rampscenario wil bijna iedere Britse parlementariër voorkomen. En dus wordt er openlijk gepraat over uitstel. Hoelang, daar zijn de meningen over verdeeld: Britse regeringsbronnen hebben het over een paar maanden. In Brussel fluisteren ze over jarenlange vertraging.

Theresa May maakte dit weekend bekend dat er pas op 12 maart opnieuw zal worden gestemd over de brexitdeal. Het zorgde voor ongeloof en irritatie onder de leden van het Lagerhuis: weer uitstel, nog langer doormodderen en nog steeds geen zekerheid voor burgers en bedrijven.

Dat maakt dat morgen wel eens een ontzettend belangrijke dag kan worden in het slepende brexitproces. Het Lagerhuis stemt dan onder andere over het Cooper-amendement, waarmee het parlement May dwingt uitstel van de brexit te vragen als haar deal op 12 maart door het parlement wordt weggestemd.

Aangezien een meerderheid eerder al aangaf een no deal-brexit niet te zien zitten, is dat scenario hoogstwaarschijnlijk (tijdelijk) van de baan als het amendement wordt aangenomen.

De hoed van demonstrant in Londen is duidelijk.
Reuters De hoed van demonstrant in Londen is duidelijk.

Ordelijk vertrek

Uitstel dus, in dat geval. May zal hoogstwaarschijnlijk mikken op een korte verlenging van de onderhandelingsperiode. Een paar maanden, waarin ze een ordelijk vertrek uit de EU kan regelen.

Langer uitstel is heel moeilijk te verkopen aan de Britse brexitstemmer, en aan haar eigen partij: de brexiteers binnen de Conservatieve Partij waarschuwen nu al dat ze de regering omver zullen werpen als het vertrek wordt uitgesteld.

Met een paar maanden vertraging gaan ze misschien nog wel met tegenzin akkoord, maar als de brexit op de lange baan wordt geschoven, heeft May een groot probleem in eigen land.

Tegenstanders van de brexit vrezen voor de economie en vragen een nieuw referendum.
REUTERS Tegenstanders van de brexit vrezen voor de economie en vragen een nieuw referendum.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Vervaeck

  Het is nog niet zo zeker dat de Brit geen Brexit wil.

 • Maxime Vanmaercke

  Dit uitzichtloos gedraal leidt tot oeverloze kosten aan heen en weer debat. Men maakte een keuze en men moet daar maar de gevolgen van dragen. Ook onze bedrijven zullen er last van hebben, maar hoe vroeger men eraan begint hoe vroeger de echte zakenman terug op zijn poten zal staan.

 • Patrick Martens

  Afstel en dan uitstel. Of een nieuw referendum. Het is gemakkelijk om een nieuw rfeferendum te vragen als de uitslag van het vorige referendum niet is wat je wilt. En zo kunnen ze referendums blijven vragen.

 • Koenraad CHRISTLEVEN

  Moest Theresa ballen aan haar lijf hebben dan gaat ze ofwel voor de harde Bexit en duwt ze het VK in de vernieling of vraagt ze een nieuw referendum waaruit blijken zal dat het merendeel geen BREXIT wil. Nu gaan ze uitstellen tot 21 en in 21 tot 23 enz... dit allemaal omdat ze tot geen overeenkomst kunnen komen. Dit kost de Europa burger allemaal maar meer geld en is bovendien nog slecht voor het milieu ook want ze komen allemaal met een privé of staats vliegtuig naar de vergaderingen.

 • vryna damart

  Voor mijn part liggen ze er morgen al uit, hoe vroeger May moet ontslag nemen omwille van haar Brexit-keuze die de achteruitgang van haar land zal veroorzaken hoe liever.