"U presteert ondermaats": personeel Ryanair gestraft als ze niet genoeg parfum of krasloten verkopen aan boord

Uit naam van Ryanair werden brieven verstuurd naar bemanningsleden die niet genoeg verkochten aan boord van vluchten.
RV Uit naam van Ryanair werden brieven verstuurd naar bemanningsleden die niet genoeg verkochten aan boord van vluchten.
Hebt u ooit al krasbiljetten en parfum op het vliegtuig gekocht? Denk voortaan eens aan het personeel, want volgens de Britse krant 'The Guardian' dreigt Ryanair met maatregelen tegen stewards die te weinig verkopen aan boord. Wie een te lage omzet haalt, kan zijn werkuren drastisch veranderd zien - in negatieve zin.

De Ierse lowcostmaatschappij heeft eerder al ontkend dat het zijn personeel onder druk zet om hoge verkoopcijfers te halen nadat bekend was geraakt dat werknemers bonussen zouden krijgen naargelang ze meer krasloten of parfum verkochten. De Engelse krant 'The Guardian' kon nu echter brieven inkijken die door minstens twee wervingsbureaus van Ryanair verstuurd werden naar personeelsleden. Daarin waarschuwt men voor "ernstige gevolgen" als de bemanning niet genoeg verkoopt.

In de brieven worden zo tien artikelen genoemd waar op veel vluchten te weinig van wordt verkocht. Het gaat om drankjes, snoepgoed, cosmetica en krasloten. Ook zou er te lezen zijn dat de werknemer zijn of haar werk "echt niet goed doet" en dat hij of zij "ondermaats presteert". Bemanningsleden kregen ook te horen dat hun verkoopcijfers nauwlettend worden bijgehouden en dat er verdere actie zal worden ondernomen als er geen verbetering merkbaar is. Wie volgens het bedrijf een te lage omzet haalt, loopt het risico zijn vaste werktijden kwijt te geraken en te worden ingezet als invaller.

Wie volgens het bedrijf een te lage omzet haalt, loopt het risico zijn vaste werktijden kwijt te geraken en te worden ingezet als invaller

In 2015 ging Ryanair akkoord met een nieuwe loon- en roosterdeal met uitzendkrachten, waarbij het personeel telkens vijf dagen werkt en drie dagen vrij heeft. Maar die maatregel zou dus weleens teruggedraaid kunnen worden voor "bemanning die niet bijdraagt tot een goede verkoop".

1,6 miljard euro

De verkoop van eten, drinken, parfum en andere items zoals krasloten is een belangrijk onderdeel van het inkomen van Ryanair en leverde vorig jaar 1,5 miljard pond op aan 'aanvullende inkomsten' of 1,6 miljard euro. Dat is 27% van de totale inkomsten van de luchtvaartmaatschappij. Vorig jaar nog werd gezegd dat cijfer te willen verhogen naar 30%.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dian Jans

  Ach Ha bij tui sn en andere komen ze evengoed rond met parfum en andere artikelen, waarom zou ik niet meer goedkoop vliegen. Als je maag weet wat mag en wat niet vlieg je voor 20 € heen en terug naar mooie steden.Zou wel gek zijn meer te betalen .

 • Thierry D'Hondt

  Ken ik ook ergens van......

 • FRANK WILLEMS

  @ Jean pierre vercruysse De IATA roepnaam is ICAO , als je komentaar geeft moet het wel juist zijn he' ben het voor de rest met de meeste komentaren ,maar...dan moet men de wet maar veranderen.

 • danny meulders

  valt dit Niet onder koppelverkoop ? of is dat Niet hard te maken ?

 • Luc Lievens

  Ok, ze vragen net als bij een andere maatschappij of je een drankje, een broodje of een krasbiljet (Ryanair) wil maar ze pushen je niet. Een broodje of Cola bij Ryanair is wel een stuk goedkoper dan bij SN Brussels airlines. Ik vlieg regelmatig met hen.