“Twee Nederlanders krijgen doodstraf in Marokko”

Edwin M. en Shardyone S. wilden twee jaar geleden een café-eigenaar doodschieten, maar doodden het verkeerde slachtoffer.
AD/Facebook Edwin M. en Shardyone S. wilden twee jaar geleden een café-eigenaar doodschieten, maar doodden het verkeerde slachtoffer.
Twee Nederlanders van 26 en 30 jaar zijn vandaag door een rechter in Marokko ter dood veroordeeld. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE op basis van Marokkaanse media. 

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon dit nog niet bevestigen.

Edwin M. en Shardyone S. wilden in 2017 in Marrakesh de eigenaar van het populaire café La Crème doodschieten, maar doodden het verkeerde slachtoffer: een 26-jarige geneeskundestudent, de zoon van een hoge Marokkaanse rechter. Twee anderen raakten destijds zwaargewond, toen twee schutters met motorhelmen het vuur openden.

De schutters hadden waarschijnlijk de Nederlands-Marokkaanse Mustapha el F. willen treffen, of zijn broer Mohammed - daarover verschillen de theorieën die in het criminele milieu de ronde doen. Mustapha el F. is een bekende in het drugsmilieu en hij is de eigenaar van La Crème.

Hij is gelieerd aan de organisatie van de in 2014 in Spanje doodgeschoten drugshandelaar Samir Bouyakhrichan. El F. zou meerdere conflicten hebben.

Betrokkenheid

Vorig jaar werden ook twee broers van Ridouan Taghi aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Destijds zeiden de Marokkaanse autoriteiten dat zij Taghi beschouwen als het brein achter het moordcomplot. In Nederland geldt Taghi (41) als hoofdverdachte in een omvangrijk justitieel onderzoek naar een reeks liquidaties. De voortvluchtige Taghi zou zich schuilhouden in Dubai.

Vorige week werden ook drie mannen ter dood veroordeeld voor de moord op twee Scandinavische vrouwen. In Marokko zijn sinds 1993 geen doodvonnissen meer voltrokken.
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lucas Bovens

  Morad, dat is naar mijn mening de enige juiste doodstraf. Mocht er iets haperen aan het rechtssysteem, dan heb je nog altijd de mogelijkheid om een en ander recht te zetten.

 • Nadine Abe

  Als je niks mispeuterd kom je niet in de gevangenis , blijf van een ander af

 • Morad Bouhlala

  De meeste mensen vergissen zich in het horen van "doodstraf". In Marokko is doodstraf gewoon levenslange straf In het gevang, zonder communicatie, minimaal aan voedsel, en nul vrijheid in het gevangenis... Het is een straf die eigenlijk tot de dood leidt

 • Conny Van den Bosch

  Hun onschuldig slachtoffer heeft ook de doodstraf gekregen en de familieleden levenslang pijn en verdriet dus geen medelijden.

 • Christel Bastiaens

  Iemand zijn leven afnemen dan vind ik dat je dan het maar met je eigen leven moet bekopen . De doodstraf terug invoeren en ook uitvoeren in alle landen .