“Turkse troepen bestoken gevangenis waar ‘de meest gevaarlijke’ strijders van IS zitten”

Een archiefbeeld uit de Chirkin-gevangenis in Qamishli, waar strijders van Islamitische Staat (IS) uit meer dan zestig landen zitten.
AP Een archiefbeeld uit de Chirkin-gevangenis in Qamishli, waar strijders van Islamitische Staat (IS) uit meer dan zestig landen zitten.
De semi-autonome Syrisch-Koerdische autoriteiten melden dat Turkse troepen woensdag een gevangenis hebben bestookt waar "de meest gevaarlijke van de criminele" strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) uit meer dan zestig landen zitten. 

Het gaat om een deel van de Chirkin-gevangenis in Qamishli, aldus de autoriteiten van het gebied. Zij gewagen van een "duidelijke poging" van Ankara om de strijders te helpen te ontkomen, niettegenstaande de belofte van Ankara om een herrijzing van IS te verhinderen.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gewaagt van Turkse "artillerie" die de "omgeving" van de gevangenis viseerde. 
“Door de Turkse aanvallen kunnen veiligheidsagenten de strijders van IS in de gevangenissen minder goed bewaken”, vertelde Badran Jia Kurd, een hoge Koerdische functionaris, aan Reuters. “Dit vormt een groot gevaar en kan leiden tot ontsnappingen”, waarschuwt hij.

Turkije heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging dat de gevangenis werd gebombardeerd.

“Geen plaats voor jihadisten”

De Turkse president Erdogan probeert de zorgen van de internationale gemeenschap over het mogelijk vrijkomen van IS-gevangenen weg te nemen. “Er zal geen plaats zijn voor jihadisten in het noordoosten van Syrië wanneer Turkije zijn offensief heeft voltooid”, zei hij volgens Reuters.

Volg hier live de situatie:
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dietrich Vandrey

  Erdogan mag nu al verantwoordelijk gehouden worden voor de heropstanding van het kalifaat.

 • Liliane Vervliet

  Arm Europa .Wat doen onze Europese leiders ? NIKS .Onbekwaam geldverslindende kliek mislukkelingen.

 • Victor Munster

  Moesten de Turken niet de Bosporus en daarmee de toegang tot de Zwarte Zee en de Krim onder controle hebben, was het al lang gedaan geweest met dat slappe diplomatieke gedoe. Als de NATO de Turken eruit gooit, hebben de Russen een open veld in de Middellandse Zee.

 • Johan Degroott

  De Turkse bevolking zal volgende verkiezing wel oordelen over hun dictator, ik heb daar toch het volste vertrouwen in!

 • Tom Caers

  Europa met legers als die van Frankrijk,Duitsland en Engeland. En niemand moeit zich. Erg tsss