“Turkse marine gaat hoofdstad Libië beschermen”

In Libië heerst chaos sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011.
AFP In Libië heerst chaos sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011.
Turkije treft voorbereidingen om grondtroepen en de marine naar Libië te sturen. Een hoge Turkse functionaris zegt dat de zeemacht de Libische hoofdstad Tripoli gaat beschermen. Turkse militairen moeten ondertussen de troepen van de Libische premier Fayez al-Sarraj trainen en aansturen.

De regering van Sarraj krijgt naar verwachting ook versterking van strijders die eerder aan de Turkse zijde vochten in Syrië, zeggen de anonieme functionaris en een bron rond de Libische regering. Een hoge adviseur van de Libische regering spreekt tegen dat er plannen zijn om Syrische rebellen in te zetten.

In Libië heerst chaos sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011. Troepen van krijgsheer Khalifa Haftar belegeren Tripoli, waar de door de VN erkende regering van Sarraj zetelt. Beide partijen hebben buitenlandse bondgenoten en worden gesteund door milities. Haftar zou onder meer gebruik maken van Russische huurlingen.

De Turkse president Erdogan zei recentelijk dat de Libische regering zijn land formeel om hulp heeft gevraagd. Het Turkse parlement stemt begin januari over het sturen van troepen.

AFP
AFP
AFP8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mustafa Dagli

  Hele wereld daar niemand zegt wat. Turkije daar. heel Europa tegen. wat is dat?

 • Sinan Ozcelik

  In de tijd van kaddafi was Libië geen puinhoop en leefden mensen in vrede, overal waar westen binnen komt is er geen vrede meer.

 • Gino Denil

  Op jaarbasis steeg het Bruto Binnenlands Product met 0,90%. Na drie kwartalen recessie een beetje groei. De Turkse lira verloor dit jaar weer 7% en de inflatie is nog altijd 11%. Bovendien werd het economisch wonder van het verleden gerealiseerd op krediet dat nog altijd afbetaald moet worden.

 • Jason Kubrat

  Militair is Turkije natuurlijk bekwaam om de rebellen snel te elimineren. Nu het land uit de recessie is, economische groei van 5 % voorziet voor 2020, heeft Turkije nogmaals laten zien dat het alles aankan. EU blijft stil, wat betekent dat?

 • August Leemans

  Kan men als NAVO lid zomaar op eigen houtje een oorlog beginnen in een ander land? Als dit zo is wordt het tijd om het NAVO bondgenootschap een te herbekijken want voor je het weet sleept men je mee in een oorlog die je niet wenst en moeten landgenoten hiervoor sterven. Het is Turkije duidelijk om de eigen macht te doen en veroveringszucht.