"Turkse geheime dienst heeft audiobewijs over dood Khashoggi"

Een lege stoel met een grote foto van de verdwenen journalist Jamak Khashoggi in een opnamestudio, voor een Turks tv-programma waar Khashoggi acte de presence had moeten geven.
AP Een lege stoel met een grote foto van de verdwenen journalist Jamak Khashoggi in een opnamestudio, voor een Turks tv-programma waar Khashoggi acte de presence had moeten geven.
Medewerkers van de Turkse regering hebben tegen collega's uit de Verenigde Staten gezegd dat ze video- en audiobewijs hebben dat de journalist Jamal Khashoggi is gedood in het Saoedische consulaat in Istanboel. 

De Amerikanen zeggen tegen The Washington Post dat vooral het audiobewijs erg sterk is. Er zou te horen zijn dat Khashoggi wordt aangehouden, gemarteld en uiteindelijk gedood. Nadien is te horen hoe zijn lichaam in stukken gezaagd wordt.

Afluisterpraktijken

De Amerikaanse regeringsmedewerkers denken dat dit audiobewijs de reden is dat de Turken er zo snel zeker van waren dat Saoedi-Arabië achter de moord zat. De Turkse geheime dienst wil het materiaal echter niet vrijgeven, omdat dan bekend wordt op welke manier buitenlandse ambassades worden afgeluisterd.

Khashoggi is een Saoedische journalist die altijd goede banden had met het koningshuis, maar kritisch schreef over de huidige kroonprins, Mohamed bin Salman. De journalist ging vorige week dinsdag naar het consulaat in Istanboel om dingen te regelen voor zijn aanstaande huwelijk met een Turkse vrouw. Hij heeft het consulaat niet meer levend verlaten.

Turkije en Saoedi-Arabië gaan samen een team samenstellen dat onderzoek gaat doen naar de verdwijning van Khashoggi.

Wapenhandel

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil intussen dat alle wapenverkopen aan Saoedi-Arabië worden gestopt. President Donald Trump reageert voorzichtig: hij is bang dat de wapens dan in China en Rusland worden gekocht, en wil liever dat de handel met de Saoedi's door blijft gaan.

De schaduw van een man valt op de deur van de Saoedische ambassade in Istanboel, waar de kritische journalist Jamal Khashoggi waarschijnlijk vermoord is.
EPA De schaduw van een man valt op de deur van de Saoedische ambassade in Istanboel, waar de kritische journalist Jamal Khashoggi waarschijnlijk vermoord is.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lisette Theunis

  In stilte en in stukjes het gebouw verlaten. En wat de rest van de wereld nu doen. De Saudies boycotten ?

 • paola nerozzi

  Allemaal zever in pakjes en niks mee te maken dat ze hun brol zelf oplossen

 • gustaaf carpels

  De Turken zullen wel alle ambassades afluisteren Dus werk aan de winkel voor de geheime dienst

 • Jos Plessers

  En wat met de miljoenen anderen die vermoord, gefolterd, opgesloten en verdwijnen??Omdat ze t niet eens zijn met hun staatshoofd,onderlinge conflicten etc?

 • rudolf jacobs

  trump bekent dan toch kleur dat hij bang is dat een ander wapens zou verkopen aan de saudies alsof dit nog niet gebeurt,en dat de wapenhandel niet kan gestopt worden dit brengt heel veel geld in het laatje,en wat die audio en video betreft alsof ze het nog aant filmen waren ook dieje turk heeft juist niks dan bluf