“Turkije pakt twee IS-weduwen op die uit Syrië ontsnapten”

Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26).
DR Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26).
De Turkse politie heeft Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26), twee beruchte IS-weduwen die eergisteren met hun zes kinderen uit Syrië naar Turkije waren gevlucht, opgepakt. Volgens De Standaard hebben ze zichzelf aangegeven bij de Turkse politie. Dat laatste wordt nu ook bevestigd door hun advocaat, meester Walter Damen.

Wielandt en Abouallal, allebei uit Antwerpen, verbleven de laatste maanden samen met hun kinderen in het Koerdische kamp Ain Issa. Ze konden vorige maand ontsnappen en woensdag staken ze, wellicht met de hulp van smokkelaars, de grens met Turkije over. 

Geseind

Het hof van beroep in Antwerpen had beide vrouwen op 30 oktober nog veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf jaar en geldboetes van 8.000 euro, dezelfde straf als diegene die de correctionele rechtbank in maart van 2018 had uitgesproken en opnieuw had bevestigd in november van 2018. Om die reden stonden ze internationaal geseind.

In 2013 waren ze een eerste keer naar Syrië vertrokken, waar hun echtgenoten zich hadden aangesloten bij terreurgroep Majlis Shura Al-Mujahedin. Nadat beide mannen sneuvelden, keerden de weduwen begin 2014 met hun kinderen terug naar België. Ze waren allebei ook opnieuw zwanger. Het jihadistisch salafisme zworen ze echter niet af en ze bleven contacten onderhouden met gelijkgezinden. Nadat ze bevallen waren, keerden ze samen met hun kinderen in de zomer van 2015 terug naar Syrië.

Sinds het voorjaar van 2017 zaten de twee vast in een Koerdisch kamp in Noord-Syrië. Via hun advocaat stelden ze drie kort gedingen in om te eisen dat België de vrouwen en hun kinderen zou terughalen. De eerste twee kort gedingen werden afgewezen en nog voor het derde behandeld werd, kwam het nieuws dat beide vrouwen, met hun kinderen, zich in Turkije bevonden. Wellicht hebben ze met de hulp van mensensmokkelaars de grens met Turkije overgestoken.

“Ik heb het nieuws gekregen dat ze zichzelf bij de Turkse autoriteiten hebben aangegeven. Meer details over hun toestand of over die van de kinderen heb ik voorlopig niet”, zegt meester Damen.

Het Belgische federaal parket zal nu aan de Turkse autoriteiten vragen om hen uit te leveren. 
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Den Dikke

  Islam , de religie van de vrede, als het u niet aanstaat doen zij u in vrede rusten. En Piet, gij moogt daar van mijn part voor betalen maar ik zal dat allesinds nooit uit vrije wil doen, het is dan ook niet mijn schuld dat die moslim broedmachines ze rapper kweken dan het leger hen kan afknallen.

 • julien de meulder

  ik ben hun koppen al beu gezien in de media en ze zijn zeker niet meer welkom in belgie wat is meester Damen er toch zo bezorgd voor. ik vraag mij af wie zijn rekening gaat betalen??????

 • Joop Beense

  De Nederlandse rechter heeft gisteren besloten dat Nederland de IS vrouwen en kinderen NIET hoeft terug te halen uit Syrië. Een terechte beslissing. Lekker daar blijven.

 • jo denijs

  In Nederland hebben ze een regering en mogen ze niet meer binnen, wij hebben er geen, dus hier zijn ze welkom. Mensen die gefolterd, gedood,.... hebben tegen alles waarvoor wij staan, moeten wij die verwelkomen ? Gaan ze anderen terug niet aanzetten ?

 • Filiep Lapeire

  Die hebben dat slim gespeeld, ze werden veroordeeld in België en nu ze zichzelf hebben aangegeven bij de politie in Turkije zullen ze vlug terug in ons land zijn. Dus voor sommigen kan een veroordeling hun goed uitkomen want niemand staat te springen om dat gespuis hier terug te brengen.