"Turkije heeft militaire post opgericht in noorden van Irak"

AFP
Het Turkse leger heeft in de Koerdische gebieden in het noorden van Irak een militaire post opgericht. Dat zegt de burgemeester van de gemeente Suran. In het gebied aan de Turks-Iraakse grens heeft de Koerdische Arbeidspartij PKK, die voor Turkije als terroristisch geldt, haar hoofdkwartier.

Irak waarschuwde Turkije woensdag nog voor een offensief in Noord-Irak, nadat Ankara ermee dreigde zich te richten tegen Koerdische militanten in de regio. Zo dreigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ermee het offensief tegen de Koerdische militie YPG, die gelinkt zou zijn aan PKK, uit te breiden naar het oosten van Syrië en het noorden van Irak. Zijn troepen veroverden de Syrische stad Afrin bij de Turkse grens.

Ankara geeft geen commentaar op het bericht. Het staatspersagentschap Anadolu meldt echter wel dat Turkse grondtroepen en militaire vliegtuigen PKK-posten in Noord-Irak hebben aangevallen. Volgens een burgemeester uit de regio kwamen daarbij vier burgers om het leven.

Het Turkse leger beschikt al over een militaire basis in de Koerdische Autonome Regio in het noorden van Irak, in de buurt van het dorp Bashika. Het leidde daar in het verleden de plaatselijke soennitische troepen op die streden tegen terreurgroep Islamitische Staat, en ondersteunde er ook de plaatselijke Peshmerga. De Iraakse regering wil dat Turkije zijn troepen uit het land terugtrekt.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • sen kal

  Goed zo Amerika ook

 • jos beverke

  Fenasi,en jouw bron wat stelt die voor?Die van Erdogan?

 • Gino Denil

  Een inval en op voet van oorlog met twee landen dus. Het is te merken aan de verdere val van de lira.

 • jo vandenberghe

  De koerden die de vuurlinie werden ingestuurd door het westen in de strijd tegen IS worden daar door erdogan gewoon uitgemoord op een stuk grond dat zelfs niet van hen is,en iedereen laat begaan?Stank voor dank is dat,erdogan dient onmiddellijk teruggefloten te worden!

 • Fenasi Kerim

  Hoe kan dat??? Eergisteren werd er hier geschreven dat irak dat niet wilde:) en nu lees ik dit:)) jullie bronnen stelt niks voor! Turkije werkt al heel lang met irak! Dit was al gepland!