"Turkije gebruikt ex-IS-strijders in offensief tegen Syrische Koerden"

Archiefbeeld.
REUTERS Archiefbeeld.
Voor operatie Olijftak, gericht tegen de Syrische Koerden van de YPG in Afrin, heeft Turkije voormalige jihadisten van Islamitische Staat (IS) gerekruteerd en opgeleid. Die terroristen opereren onder de vlag van het inmiddels geheel onbestaande Vrije Syrische Leger (FSA). Dat schrijft de Britse krant The Independent. Journalist Patrick Cockburn baseert zich op een zekere Faraj, gepresenteerd als een "voormalige IS-strijder".

Aan operatie Olijftak, begonnen op 20 januari, nemen naar schatting 6.000 Turkse militairen en 10.000 militieleden van het 'Free Syrian Army' deel. Het FSA wordt omschreven als een "ooit door het Westen gesteunde, niet-jihadistische Syrische rebellen". Behalve achter "niet-jihadistisch" kunnen ook vraagtekens geplaatst worden achter het adjectief "Syrisch": het FSA telt ook vele niet-Syrische "rebellen", waaronder islamisten uit de Kaukasus.

Volgens The Independent vechten de "ex-IS'ers" met het FSA en de Turken "onder druk van de Turkse overheden". Zegsman Faraj vertrouwde de krant toe dat de ex-IS'ers "gespecialiseerd zijn in aanvallen met autobommen" en "ervaring hebben opgedaan met IS in Raqqa (Syrië) en Mosoel (Irak)". Maar om de samenwerking tussen Turkije en IS niet al te opvallend te maken, "hebben Turkse bevelhebbers de jihadisten afgeraden om vertrouwde tactieken als bomaanslagen aan te wenden".
37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lisette Theunis

  Satelietfoto's liegen niet Ben. Waren de ellenlange kolonnes vrachtwagens gevuld met ruwe IS olie, richting uw thuisland Turkije misschien allemaal vervalst ? Branden deden ze alvast met enorme rookwolken.

 • johanneke li

  voila, nog maar eens het bewijs welk vuil spel Turkije speelt en dat ze al veel langer met IS samenheulen! tijd dat er tegen turkije internationale sancties komen, ze zijn mee verantwoordelijk voor alle misdaden van IS door hun steun aan hen!

 • Ben Sen

  Lisette de olietanker was een leugen en is uitgekomen en dat leugen had niks met IS te maken.

 • Lisette Theunis

  De Turkse olietanker van zoon Erdo heeft dringend goedkope Syrische olie nodig. Alle middelen zijn gerechtvaardigd. De eu zwijgt als vermoord.

 • Ben Sen

  Fake News rode gazet verdedigd weeral marxistische YPG