“Trumps beleid gaat over etniciteit en dat is racistisch”

Alexandria Ocasio-Cortez tijdens de bijeenkomst over immigratie in Queens, New York.
AFP Alexandria Ocasio-Cortez tijdens de bijeenkomst over immigratie in Queens, New York.
Volgens het Democratische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez vond president Donald Trump het maar wat mooi toen zijn aanhangers afgelopen woensdag ‘Stuur haar terug!’ riepen over haar collega Ilhan Omar. Ocasio-Cortez, Omar en twee andere vrouwelijke Democraten van kleur zijn sinds een week doelwit van de Amerikaanse president.

Ocasio-Cortez sprak gisteren (lokale tijd) voor het eerst in haar thuisstad New York sinds Trump haar, Omar, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib op Twitter verbaal aanviel. Hij vond dat het viertal - met daarbij de populaire Ocasio-Cortez die regelmatig de opvang van immigranten aan de zuidelijke grens aan de kaak stelt - “verschrikkelijke dingen” over de Verenigde Staten verkondigen. Hij riep hen op “terug te keren naar hun eigen land”, terwijl alle vier Amerikaans staatsburger zijn. 

Afgelopen woensdag scandeerden Trumps aanhangers hetzelfde tijdens een bijeenkomst met de president in North Carolina. Hoewel de president later aangaf dat hij zijn publiek tot stoppen probeerde te manen, is dat onzin volgens Ocasio-Cortez. “Spoel de band maar terug, dat deed hij niet. Hij had controle over de situatie, hij genoot ervan, hij inhaleerde het en hij doet dit soort dingen opzettelijk.”

Van links naar rechts, de vier vrouwen die onder vuur van Trump zijn komen te liggen: Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez en Ayanna Pressley.
AP Van links naar rechts, de vier vrouwen die onder vuur van Trump zijn komen te liggen: Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez en Ayanna Pressley.

Pauze

Volgens persbureau Reuters is op videobeelden (zie hieronder) te zien hoe Trump zo'n dertien seconden pauzeert terwijl zijn aanhangers massaal ‘Stuur haar terug!’ roepen over Congreslid Omar. De afgevaardigde van Minnesota is de enige van het viertal die niet in Amerika is geboren, maar op haar twaalfde vanuit Somalië naar de VS kwam. Pas na die dertien seconden vervolgde de president zijn speech. 

Volgens Ocasio-Cortez weerspiegelt de manier waarop Trump het viertal toespreekt zijn houding ten aanzien van alle andere immigranten. “Als je gaat zeggen dat Amerikaanse staatsburgers naar hun eigen land moeten terugkeren, dan betekent dat dat het beleid van de president niet over immigratie gaat, maar over etniciteit en dat het racistisch is. Wij blijven hier.”

Trump ontkende later dat zijn tweets racistisch waren. “Ik heb geen greintje racisme in mijn lijf!”, reageerde hij via Twitter.

Bekijk de video:

Trump jut menigte op tegen Ilhan Omar: “Stuur haar terug”

De Amerikaanse president Donald Trump.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump.77 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • evelyne dewulf

  trump heeft zijn nonsense campagne gestart en iedereen volgt hem opnieuw gedwee... na wo1 zijn mijn (poolse) grootouders in frankrijk gestrand omdat ze geen toestemming meer kregen om naar de vs uit te wijken. wat trump raaskalt is dus 100 jaar oud (en versleten) nieuws. als president heeft hij evenwel een voorbeeldfunctie en hoort hij dus - als immigrant - op te krassen, me dunkt. niet te begrijpen dat men voor die stemt

 • Ben Watford

  Trump wordt voortdurend hard aangepakt door ondermeer deze Squad. Maar owee, wanneer ze weerwoord krijgen.

 • wim Goossens

  Dames /Heren verdedigers van Trump : Lees eens geschiedenisboeken en lees eens wat er 100 geleden hier in Europa is gebeurd en wat daar uit voort is gevloeid : WW-II, zijn we bereid naar die donkere tijden terug te kleren ??? Dit heeft niets te maken met open grenzen, dit heeft niets te maken met links ( waar ik zeker hiervan beschuldigs gaat worden), dit heeft gewoonweg te maken met menselijkheid ...

 • Peter Bonacasa

  Grappig hoe de de pro-Trumpets blijven ontkennen wat hij heeft tot drie maal toe heeft gezegd en getweet. De aarde zal ook wel plat zijn, zeker?

 • René Schoeters

  Het gaat hier leuk worden wanneer Trump herverkozen wordt, de antidepressiva wordt booming business! Ik begrijp niet waarom wij hier in België ons daarmee willen bezig houden, problemen genoeg hier!