“Trump wil meer geld voor Defensie en minder voor armen”

REUTERS
Meer geld voor defensie, behoud van belastingverlagingen en minder geld voor sociale programma's en hulp aan andere landen. Dat zijn volgens ingewijden enkele hoofdpunten uit de begroting die de Amerikaanse president Donald Trump maandag officieel presenteert.

Volgens de anonieme bronnen wil Trump onder meer bezuinigen op programma's waar arme Amerikanen profijt van hebben, zoals voedselbonnen en Medicaid, dat mensen met lage inkomens aan een zorgverzekering helpt.
Hoewel Trump in zijn plannen voor de lange termijn aanstuurt op verlaging van het Amerikaanse begrotingstekort, wil hij daar in het begrotingsjaar dat op 1 oktober begint - en met presidentsverkiezingen in november op komst - nog geen begin mee maken.

Alles bij elkaar opgeteld wil de Amerikaanse president 4,8 biljoen dollar uitgeven, ruim een biljoen meer dan de federale overheid aan belastingen binnenkrijgt. Een biljoen (trillion in het Engels) is duizend miljard.

Tekort van 4,6 procent

Het onafhankelijke Congressional Budget Office raamde het tekort vorige maand op 4,6 procent van het bruto binnenlands product, een stuk hoger dan de 3 procent die in Europa is afgesproken als maximaal toegestaan begrotingstekort.
62 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Ooijen

  luc baken, Trump zei aan het begin van zijn presidentschap dat hij de volledige staatsschuld van 19.000 miljard dollar in acht jaar tijd helemaal zou wegwerken, maar het tegenovergestelde gebeurt. De teller stond begin 2019 op 22.000 miljard dollar en dat enorme bedrag loopt ondanks betere economische tijden nog altijd op. Zit liegen zit er bij links goed ingebakken? Dan is Trump volgens u extreem links.

 • Karel Tichmann

  De ergste woorden die iemand kan horen, "wij zijn van de overheid, wij zijn hier om je te helpen"...

 • Ludwig Vanden Boer

  De vergelijking tussen NVA en Trump gaat zeker op. Het zijn beiden realisten en het linkse kamp spuwt beiden uit omdat ze niet meegaan in het verhaal van iedereen rijk, hetgeen niet kan. Ik gun ook iedereen een inkomen en een pensioen van 1500 euro maar ik wil eerst weten waar het geld van moet komen. Geld afnemen van de rijken zoals links wilt gaat niet want dan verhuizen ze en de werkmens zit al op het bot. Gezien Trump de beste president is ooit, is NVA...

 • Michael Aerts

  Hij neemt het af van de armen om het vervolgens aan defensie te geven om het daarna van defensie af te nemen om het aan zijn ijzeren gordijn te besteden. Voor de mensen die graag googelen, tip neem wel de officiële cijfers niet die van Trump.

 • Gilbert Vermeersch

  Eer geld voor wapens, minder voor de US armen? Ik hoop dat hij weer liegt.