“Trump wil grensdeal tekenen”, ook al krijgt hij minder geld voor zijn muur: “De muur komt er sowieso”

Amerikaans president Donald Trump zou de deal nu toch ondertekenen.
AFP Amerikaans president Donald Trump zou de deal nu toch ondertekenen.
De Amerikaanse president Donald Trump is van plan het compromis te ondertekenen dat een nieuwe gedeeltelijke sluiting van de federale overheid moet voorkomen. Dat melden Amerikaanse media op basis van bronnen die “rechtstreeks met de president” hebben gesproken.

Democraten en Republikeinen werden het eerder deze week eens over een deal. Trump had al laten blijken “niet blij” te zijn met het akkoord, dat nog moet worden goedgekeurd door het Congres. Waarschijnlijk gebeurt dat vandaag. Daarna moet de president zijn handtekening zetten. Dat moet uiterlijk vrijdag gebeuren, anders komt er een nieuwe shutdown.

Officieel heeft Trump nog geen beslissing genomen, zegt zijn woordvoerster. Hij moet het compromis eerst bestuderen. Trump onderzoekt wel op welke andere manier hij geld voor de muur tussen de VS en Mexico kan vinden. Eerder dreigde hij ermee de noodtoestand uit te roepen om zo geld uit andere begrotingspotten te kunnen aanduiden voor grensbeveiliging.

Trump heeft zijn zinnen gezet op 5,7 miljard dollar (ruim 5 miljard euro) voor de grensmuur, die illegalen buiten de deur moet houden. De deal voorziet echter maar in 1,37 miljard dollar voor 90 kilometer barrières aan de grens, veel minder dan Trump wilde hebben. In december en januari ging de overheid al voor meer dan 30 dagen gedeeltelijk op slot omdat Trump niet wilde toegeven. 

Tijdens een toespraak voor Amerikaanse sheriffs beloofde Trump vandaag nogmaals dat de grensmuur er komt. “We zijn er al aan bezig. Het is een grote muur, een stevige muur.” Illegale migranten zullen er niet zomaar over kunnen klauteren: “Mount Everest beklimmen zal gemakkelijker zijn”, verzekerde Trump.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kevin Noël

  Beste president ooit

 • ivan de ridder

  1.37 miljard zal niet volstaan en 5,7 miljard dollar al evenmin. "The art of the deal" zit in de touwen met zijn broek af. Nu een shutdown introduceren is volledig voor zijn rekening.

 • Karel Tichmann

  Terwijl Beto O'Rourke zich tegen zijn "the Wall" aan het verdedigen was in zijn El Paso, Texas rally op maandagavond, stond Rep. Beto O'Rourke veilig op een hoog podium, omringt met zwaar gewapende politie, zijn aanhangers (200) stonden ook achter sterke barrières, hoge hekken en barricades. President Trump had meer dan 70.000 juichende mensen op zijn rally.

 • Marie Vanakker

  Als je Trump over zijn muur hoort praten is het alsof hij er is tegen gelopen .

 • Ronny Verachtert

  het zou beter zijn als TRUMP op stapt als President