"Trump verkondigt gemiddeld 6,5 onwaarheden per dag"

President Trump tijdens een persconferentie in Washington.
Photo News President Trump tijdens een persconferentie in Washington.
Volgens The Washington Post bereikt president Trump nogmaals een mijlpaal: hij deed zijn drieduizendste onjuiste of misleidende uitspraak. Het nieuwsmedium checkt elke claim die de president verkondigt, en kwam tot de conclusie dat Trump per dag gemiddeld 6,5 onwaarheden vertelt.

President Trump neemt geen blad voor de mond, waardoor hij vaak met opvallend frappante uitspraken komt. Een deel van die uitspraken is misleidend of ronduit fout, volgens The Washington Post. Het nieuwsmedium bewaart en analyseert elk van de presidentiële uitspraken in "The Fact Checker"-databank. In de 466 dagen sinds hij president werd, maakte Trump maar liefst 3.001 valse of misleidende claims, zo blijkt uit die gegevens.

Ten minste 113 van zulke claims werden minstens drie keer herhaald door de president, volgens The Fact Checker. Zo zou Trump maar liefst 72 keer gezegd hebben dat hij de grootste belastingvermindering heeft doorgevoerd, terwijl de hervorming op dat gebied zeven anderen moet laten voorgaan. 

Daarnaast herhaalde hij zo’n 53 keer dat het onderzoek rond zijn banden met Rusland verzonnen is en vertelde hij naar verluid ook dertien keer dat de muur op de grens met Mexico op dat moment gebouwd werd.

Recorddagen

Op sommige dagen is Trump meer op dreef dan andere, meldt The Washington Post. Tot nu toe vertelde hij de meeste onwaarheden op 25 juli 2017, goed voor 53 valse of misleidende uitspraken. Toen hield Trump onder andere een toespraak in Ohio, waar hij het had over de prestaties van zijn administratie.

Enkele dagen geleden, op 28 april, naderde de president zijn eigen record toen hij 44 van zulke foute uitspraken deed. Op die dag zei hij onder andere dat de Europese Unie gecreëerd werd om “misbruik te maken van de Verenigde Staten” en verhaspelde hij enkele simpele feiten, zoals de ambtstermijn van Roosevelt: twaalf jaar, in plaats van de zestien jaar die Trump vermeldde.

Volgens de databank klokt Trump daarmee af op een gemiddelde van 6,5 onwaarheden per dag. Dat is een hoger aantal dan vorig jaar. In de eerste honderd dagen van zijn presidentschap deed Trump nog maar 4,9 onjuiste of misleidende uitspraken.
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Grosemans

  Noem eerst maar eens de successen van Trump op, Peter Van de Velde. Daarna zullen we eens kijken wat de voorgangers gepresteerd hebben.

 • Peter Bonacasa

  Zelfs al sla je ze met feiten om hun oren, toch willen ze het niet zien. Trump, het beeld dat een arme man van een rijke man heeft, het beeld van een intelligente man van een domme man, het idee van een sterke man van een zwakkeling. Leugens, Nonsens, en niks verwezenlijkingen.

 • Daniel Patteet

  Ze zouden beter zn waarheden tellen..maar ja,dan zijn ze vlug uitgeteld natuurlijk

 • Peter Van de Velde

  Heel juist Christiana de geest...En ja, het is toch o zo leuk iemand in discrediet te brengen, nietwaar? Wel, zeg me welke voorganger van Trump meer successen boekte. Ik wacht.

 • CHRISTIANA DE GEEST

  En hoeveel liegen onze politiekers per dag bij ons???????????