“Trump staat niet boven de wet”: duizenden Amerikanen protesteren tegen verhinderen van Rusland-onderzoek

REUTERS
Duizenden Amerikanen trokken gisteren de straat op, opdat Trump zou stoppen met het belemmeren van Rusland-onderzoek. Dat onderzoek wordt gevoerd door Robert Mueller. En na het ontslag van minister van Justitie Jeff Sessions vrezen velen dat het pad voor Trump werd vrijgemaakt om achter Mueller aan te gaan.

De nieuwe minister van Justitie werd overigens ook al aangeduid: Matthew Whitaker zal Sessions vervangen. Whitaker is een loyalist én een criticus van het Rusland-onderzoek dat nagaat of de Russen zich al dan niet bemoeid hebben met de presidentsverkiezingen van 2016. Het besluit om Whitaker te benoemen, stuit dan ook op heel wat kritiek. Onder andere bij enkele Democraten die tijdens de tussentijdse presidentsverkiezingen de meerderheid in het Huis behaalden.

Democratisch onderzoek? 
Het protest vond plaats voor het Witte Huis en op Times Square en kaart de belangen van de rechtsstaat aan: “Deze actie brengt de integriteit van de Amerikaanse democratie in gevaar.” Verder wijzen ze erop dat –nu dat ze de macht in het Huis terugwonnen- de Democraten hun eigen onderzoek op poten kunnen zetten. En dat misschien ook moeten doen: “Om Trump te confronteren.”

Hogere partijambtenaren zijn verrast door het ontslag van Sessions en veroordelen het besluit om Whitaker te benoemen. Zowel Chuck Schumer van de Democratische partij als nieuwe kandidaat-voorzitter van het Huis Nancy Pelosi eisen dat Whitaker zichzelf weerhoudt van toezicht op het Rusland-onderzoek.

“Het is duidelijk dat de president iets te verbergen heeft”, schreef Schumer op Twitter. “Whitaker moet zich tijdens zijn tijd als waarnemend minister van Justitie van het toezicht ver weg houden”, vervolgde hij later. Volgens de Washington Post zou Whitaker zelf niet van plan zijn om zichzelf te weerhouden van het toezicht.

AP
AP
REUTERS
REUTERS11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean De Grande

  Waaw, duizenden van de meer dan 300 miljoen. Het lijkt me dat het rijk van de clintons en obama´s van deze wereld stilaan op zijn eind loopt. Gelukkig, misschien valt er nog iets te redden van hetgeen zij allemaal in de vernieling hebben geholpen.

 • Fons Casteels

  Trump zet zichzelf niet boven de wet. En Trump zal Mueller niet afzetten als speciale onderzoeker. De reden is simpel: na twee jaar hebben Mueller en zijn 17 ex-Democrats-advocaten nog niks gevonden dat "de Russische inmenging" bewijst. Trump heeft dus gelijk: "er was geen collusion". Het enige dat Mueller kan voorleggen, zijn troostprijzen: een ex-medewerker van Trump die gelogen heeft tegen FBI-speurders en wat bedrijfsfraude bij een ex-advocaat van Trump.

 • Erwin Lambrechts

  ziekelijke mensen en slecht verliezers da blijft maar duren die zever

 • Miranda-en Demulder

  Ik ben geen Trump fan, maar demonstraties met voorgedrukte pamfletten bewijst alleen maar dat dit bewust georganiseerd door iemand die er veel geld in steekt. De Amerikaanse media is zelf niet neutraal en zit Trump al af te breken sinds de presidents verkiezingen 2016 en Hillary te promoten. Op de kleinste stomme dingen wordt Trump negatief in het nieuws gebracht. Nog nooit is een President zo schandalig behandelt geweest door de eigen Amerikaanse Media.

 • dominique castelein

  een ding is zeker,al die protestacties tegen de president is zeer lucratief voor de handelaars in W DC,Trump blijft President tot min 2020,en de democraten zullen moeten plooien anders krijgen ze niks gedaan en dat weten ze best,Trump zal wel deals maken waar hij er beter uitkomt,en die rusland gate is hetzelfde als het depauw-gate