"Trump ontketende net geen oorlog met Noord-Korea"

AFP
De Amerikaanse president Donald Trump ontketende bijna een conflict met Noord-Korea met een tweet die het Pentagon "erg verontrustte" en die hij uiteindelijk niet postte. Dat zegt onderzoeksjournalist Bob Woodward in een interview met zender CBS. 

In de tweet wou Trump de terugkeer bevelen van de gezinnen van de zowat 28.500 Amerikaanse militairen die in Zuid-Korea gelegerd zijn. "Zo'n maatregel zou door Pyongyang meteen begrepen worden als het signaal van een nakende aanval van de Amerikaanse strijdkrachten", zegt de bekende journalist, die een boek heeft geschreven over het presidentschap van Trump.

"Op dat moment was de staf van het Pentagon heel erg verontrust en dacht die: 'Mijn God, die tweet, terwijl we over betrouwbare informatie beschikken dat de Noord-Koreanen dit gaan interpreteren als een indicatie van een nakende aanval'", zegt Bob Woodward.

Boek

In zijn boek, dat dinsdag verschijnt, schrijft de Woodward dat Trump geobsedeerd was door de terugkeer van de Amerikaanse soldaten in Zuid-Korea. "Ik weet niet waarom ze daar zijn", zou de president op een vergadering gezegd hebben. "Laten we hen allemaal terugbrengen." Zijn minister van Defensie, James Mattis, legde hem daarop uit dat de Amerikaanse troepen daar bleven "om de derde wereldoorlog te vermijden".

Woodward is een bekende journalist in de Verenigde Staten. Hij bracht begin jaren '70 samen met collega Carl Bernstein het Watergateschandaal aan het licht. De onderzoeksjournalisten waren er achter gekomen dat ongeoorloofde methodes -waaronder geïnstalleerde afluisterapparatuur - waren gebruikt tijdens de campagne voor presidentsverkiezingen in 1972. President Richard Nixon van de Republikein moest twee jaar later aftreden omwille van dit schandaal. 
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Ooms

  Als de keuze is tussen Trump of Bob Woodward te geloven, bedenk dan wel dat een van de twee een bewezen leugenaar is, die meer dan 3.000 keer loop op 466 dagen. De andere is een gevierde journalist, die bekend staat om zijn integriteit, die 30 jaar lang zijn informant voor Watergate (zogenaamde Deepthroat) heeft beschermd en die en boegbeeld is voor onderzoeksjournalistiek. Wie te geloven?

 • Peter de Wachter

  Media kan zeggen wat ze willen

 • Leon Van der Neffe

  Jean West de Dakota Access Pipeline waarover jij spreekt is niét door Obama terug gedraaid maar door Trump zelf in Januari 2017. Uiteraard niet uit menslievendheid maar omdat Trump ALLE beslissingen van Obama probeert terug te draaien omdat zijn (veelal racistische) kiezers uit de mid west en South east dit zo willen. Ik woon in de USA en kijk en luister vooral NIET naar het republikeins gekleurde Fox waar jij blijkbaar je info vandaan haalt.

 • luc van der maelen

  Bouw voor Trump een wit huis op de noordpool daar zit hij goed en kan hij geen kwaad aanrichten

 • Jean West

  marc de Volder Her was wel Obama die eerst toelating gegeven heeft om een pijplijn door het reservaat aan te leggen en 2 dagen voor Trump president werd dit terugdraaide. En als je niet in de USA leeft dan weet je echt de waarheid niet dus jij ook niet. Trump is verkozen omdat ze het beleid en richting van Obama beu waren.