"Trump liet foto van zijn inauguratie bewerken"

De inauguratie van Donald Trump op 20 januari 2017 (L) en de inauguratie van Barack Obama op 20 januari 2009 (R).
REUTERS De inauguratie van Donald Trump op 20 januari 2017 (L) en de inauguratie van Barack Obama op 20 januari 2009 (R).
Een fotograaf van de Amerikaanse overheid moest op verzoek van Donald Trump de foto’s van zijn inauguratie in 2017 bewerken zodat het drukker zou lijken dan bij de inauguratie van Barack Obama in 2009. Dat meldt ‘The Guardian’ vandaag. De krant kreeg die informatie met behulp van de wet ’Freedom of Information Act’.

Volgens schattingen zakten in 2017 een kwart tot een half miljoen mensen af naar Washington om de eedaflegging van Trump bij te wonen. Ter vergelijking: ongeveer 1,8 miljoen mensen woonden de eerste inauguratie van Obama bij. De huidige Amerikaanse president zou een fotograaf gevraagd hebben om de foto’s van zijn inauguratie te bewerken. Door de foto's op een bepaalde manier bij te snijden, leek het alsof er ontzettend veel mensen voor Trump waren afgereisd, zo staat te lezen op de website van 'The Guardian'.

Zowel de Amerikaanse president als de voormalige woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer verklaarden destijds tijdens een persconferentie dat de pers opzettelijk foute informatie had verspreid over het aantal aanwezigen tijdens Trumps inauguratie. “Het was het grootste aantal toeschouwers bij een inauguratie ooit, punt aan de lijn”, aldus Spicer. De gewezen woordvoerder van de president noemde de berichtgeving "vals en beschamend” en dreigde er zelfs mee die pers "tot verantwoording" te dwingen.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gaf niet veel later zelfs het bevel om al de Twitteraccounts van de Amerikaanse regering te sluiten, nadat een vergelijking van het toeschouwersaantal tijdens zijn inauguratie en die van Obama was verspreid.

Het account van de overheidsdienst - die als beheerder van het park het best geplaatst is om de massa in te schatten - kwam enkele dagen later pas weer tot leven met excuses voor de "fout" die er in feite geen was.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Van den Bosch

  Wie naar de inhuldiging, gekeken heeft, zag zelf dat er veel minder volk was, dan bij de inhuldiging van Obama

 • Nico Vansimpsen

  Ja want een president heeft niets beters te doen !!!

 • hugo van de velde

  Dat verdraaien van de waarheid is dus ook al begonnen bij de inhuldiging. Ze hadden toen al moeten ingrijpen en hem per direct moeten afzetten. Nu zitten we geschoren met die klojo en ergert iedereen zich voortdurend aan die halve gare.

 • Thierry Vansweevelt

  En waar is de bewerkte foto? En van welke primaire bron komt dit fake news?

 • Romain Thyssens

  Terwijl een foto uit een andere hoek nemen zoveel gemakkelijker is. Lijkt me sterk...