“Trump is de gevaarlijkste president ooit”: Bernie Sanders start zijn campagne

Photo News
De 77-jarige Democraat Bernie Sanders trapte gisteren zijn campagne voor de presidentsverkiezing van 2020 af in de New Yorkse wijk Brooklyn, waar hij geboren is. In zijn openingsspeech beloofde hij een politieke revolutie tegen de “gevaarlijkste president uit de moderne Amerikaanse geschiedenis” en tegen de graaizucht in de bedrijfswereld. 

Het is de tweede keer dat de partij-onafhankelijke senator Sanders een gooi doet naar het presidentschap. In 2016 moest hij het afleggen tegen Hillary Clinton. Dit keer is de arena van concurrenten drukker bevolkt: hij zal het opnemen tegen niet minder dan dertien andere Democratische kandidaten. In tegenstelling tot vele onder hen, heeft Sanders de voorbije jaren al heel wat naambekendheid vergaard en heeft hij een trouwe fanbase opgebouwd, vooral onder jonge kiezers. 

Tijdens zijn 40 minuten durende toespraak voor een drieduizendtal aanwezigen in Brookly College, stelde de 77-jarige Sanders dat Donald Trump “de gevaarlijkste president uit de moderne Amerikaanse geschiedenis” is. “Hij wil ons verdelen. Maar voor ons, gaat het net om het omgekeerde. Wij gaan ons volk verenigen”, klonk het.

Senator Bernie Sanders trapt zijn presidentscampagne af in Brooklyn in New York.
Photo News Senator Bernie Sanders trapt zijn presidentscampagne af in Brooklyn in New York.

Democratische socialist

Indien hij verkozen zou worden, belooft hij te strijden voor gerechtigheid op economisch, sociaal, raciaal en milieuvlak. Hebzucht en de miljardairsklasse moeten volgens hem streng worden aangepakt. Concreet wil hij het minimumloon meer dan verdubbelen (van 7,25 dollar naar 15 dollar per uur), scholen en universiteiten gratis maken, de zorgsector drastisch hervormen zodat iedereen een gratis ziekteverzekering heeft, en werkzekerheid voor iedereen garanderen. Daarnaast wil hij een omvattende hervorming van de immigratiewetgeving die duizenden mensen die nu illegaal in de VS zijn een verblijfsvergunning zou opleveren. 

Sanders is strikt genomen een partij-onafhankelijke politicus maar komt op voor de Democraten omdat dat zijn kansen vergroot. Hij beschrijft zichzelf als een democratische socialist, wat voor hem betekent dat hij “een economie wil creëren die werkt voor iedereen, niet enkel voor de rijken”.

Volgens BBC-journalist Anthony Zurcher is het voor Sanders niet ideaal dat er zich binnen de Democratische partij een ruk naar links heeft voorgedaan. Daardoor springt zijn programma minder in het oog. 

Photo News

Sanders vs. Trump

De senator nam de gelegenheid te baat zijn achtergrond met die van huidige president Trump te vergelijken. Sanders is net als Trump opgegroeid in New York. Sanders als zoon van een Joodse immigrant die verf verkocht, Trump als de zoon van een rijke projectontwikkelaar. “In tegenstelling tot Trump, die de overheid stillegde en 800.000 ambtenaren aan hun lot overliet zonder inkomen om de rekeningen te betalen, weet ik hoe het is om van maandloon tot maandloon te leven”, schrijft hij ook op Twitter. 

“Ik had geen vader die me hopen geld gaf om luxueuze wolkenkrabbers, casino’s en exclusieve clubs te bouwen”, zei Sanders. “Maar ik had iets waardevollers: mijn vader was een rolmodel. Hij had de moed zonder geld een oceaan over te steken op zoek naar een nieuw en beter leven.” Op Twitter schrijft Sanders nog dat zijn vader 17 was toen hij Polen verliet op weg naar de VS, weg van de vernietigende armoede en het wijdverspreide antisemitisme. “Nagenoeg zijn hele familie is uitgeroeid door de barbaarsheid van de nazi’s.”

Net gisteren sprak Trump op een conferentie van conservatieve activisten. Hij beloofde hen dat hij opnieuw verkozen zal worden en haalde uit naar de Democratische voorstellen rond het milieu en universele gezondheidszorg. Die zou leiden tot een “socialistische verovering van de Amerikaanse gezondheidszorg”. De president zei aan zijn aanhangers ook dat de VS nooit een socialistisch land zullen worden.

Trump omhelst de Amerikaanse vlag op de CPAC, een conferentie van conservatieve activisten.
AP Trump omhelst de Amerikaanse vlag op de CPAC, een conferentie van conservatieve activisten.
Photo News44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt Eyckens

  Den Bernie is bang ja , alle democraten zijn in paniek omdat de meerderheid van de gewone mensen hun leugens en gescheld beu zijn .. Trump is heel goed bezig en zen achterban word steeds groter .. drain the swamp !!

 • Karel Tichmann

  100 jaar communisme/socialisme - en zijn 100+ miljoen doden gevallen. En Trump is gevaarlijk?

 • Willem Van Kalsteren

  We hebben nood aan mensen die de wereld veranderen en Trump was daar het sterkst in en daarom werd hij president. De kanditaten zijn weeral te zwak om te winnen van Trump, geen charisma, geen kracht en geen visie. Trump x2

 • Jean West

  Maxime Vanmaercke u bent niet op de hoogte van de realiteit. Het is altijd zo geweest dat ziek worden in de USA duur was. En Obamacare ging dit alles nog duurder ging maken maar dat word nooit gezegd. De grote fout is madame Clinton door Sanders opzij te schuiven hebben ze verloren. Iedereen wist dat Trump zijn kandidatuur gesteld heeft om eens te zien hoe dat gaat maar niemand had verwacht dat hij president werd.

 • Diane Bernaerts

  Bjorn Bonny: Trump erg geliefd in de States? Geliefd door zijn achterban, ja, die gelukkig maar een minderheid van de Amerikanen uitmaakt. Gehaat, bespot en geminacht door al de rest. En terecht.