"Trump huurde Israëlisch bedrijf in om voorstanders Iran-deal te bespioneren"

President Donald Trump ontmoette de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorig jaar in mei.
Reuters President Donald Trump ontmoette de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorig jaar in mei.
Medewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump hebben een Israëlisch inlichtingenbedrijf ingehuurd om de privélevens uit te pluizen van oud-medewerkers van Barack Obama die een rol speelden bij de totstandkoming van het atoomakkoord met Iran. Dat onthult de Britse krant The Observer, de zondagseditie van The Guardian.

Het doel van de inlichtingen was om de overeenkomst met Iran in diskrediet te brengen. De Trump-medewerkers zouden het bedrijf vorig jaar in mei hebben benaderd, na afloop van een bezoek van Trump aan Israël. Privédetectives moesten "vuil" verzamelen over Ben Rhodes en Colin Kahl, veiligheidsadviseurs van respectievelijk Obama en diens vice-president Joe Biden. Ook journalisten met wie de twee contact hadden zouden zijn onderzocht.

Er zou volgens The Observer voornamelijk gezocht zijn naar persoonlijke relaties, banden met Iraanse diplomaten en er zou zijn nagegaan of de oud-adviseurs persoonlijk of politiek geprofiteerd hebben van de overeenkomst. Volgens de krant is het niet duidelijk hoe ver gevorderd de inlichtingen zijn en of er iets is gedaan met al dan niet gevonden materiaal.

Iran beloofde in 2015 het eigen atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties. De Amerikaanse president Donald Trump wil af van de overeenkomst, en de sancties tegen het regime in Teheran weer verscherpen. Uiterlijk op 12 mei neemt hij hierover een beslissing. 

Als de VS uit de atoomdeal stappen, zullen zij dat als nooit tevoren berouwen

President Hassan Rohani

Iran van zijn kant zegt voorbereid te zijn op welke stap van de VS en Trump dan ook. "Als de VS uit de atoomdeal stappen, zullen zij dat als nooit tevoren berouwen", zei de Iraanse president Hassan Rohani tijdens een televisietoespraak. "We hebben plannen om op elke beslissing van Trump over het nucleaire akkoord te kunnen reageren."

 De VS zouden wel eens spijt kunnen krijgen van een uitstap uit het akkoord, "en wel op historisch vlak", zei hij. Hoe dat er dan moet uitzien, zei president Rohani niet. Indien de nucleaire deal wordt tenietgedaan, kan Iran als een van de opties opnieuw onbegrensd uranium verrijken, waardoor Iran tenminste op technisch vlak een door het westen gevreesd kernwapenprogramma kan ontwikkelen.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama.
AFP De voormalige Amerikaanse president Barack Obama.

In Teheran zijn velen de mening toegedaan dat de beslissing van Trump voor Iran niet bepalend zal zijn. Het land wil dat de contractuele verplichtingen van het akkoord worden nageleefd, vooral dan wat betreft het economische luik. Maar omdat de economische afspraken ook nog onder de vorige president Barack Obama niet volledig werden omgezet, zal dat met Trump aan de macht weinig verandering brengen, klinkt het.

Reactie Europa

Verder laat de Iraanse president weten dat de reactie van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië op de beslissing van Donald Trump over het nucleair akkoord belangrijker is dan de beslissing van de Amerikaanse president zelf. "Trump zal de deal opblazen of -indien niet- blijven saboteren", zei Hassan Rohani. Daarom is het voor Iran belangrijker "of de Europeanen zich distantiëren van zijn pad of niet", zei hij in Sabzevar in het noordoosten van Iran.
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Meclot

  Bernt Vaes, geloof jij dat echt zelf, Obama een grote staatsman? ik dacht eerder aan een platbroek, muilentrekker en praatjes verkoper, ga eens in Amerika zelf luisteren, je zal wel anders piepen, maar ja, links, de media en vooral onze vuurrode BRT(let op ik heb bewust de v van Vlaamse vervangen door de b van Boertig Belgie). Slaap rustig verder, met of zonder Brt en pers, links word weggeveegd, en hopelijk voorgoed samen met hun maffia afdeling ABVV genoemd

 • Geert Matthys

  Goeie politicus is Trump in snel tempo geworden, hij gebruikt Reagan en Kissinger technieken om iedereen van alle facties te betrekken en doelwitten buitenspel te zetten ter aller glorie. Zo krijg je wat gedaan daar.

 • johan debue

  Fons Casteels U slaat de bal totaal verkeerd er zijn in Iran de onaangekondigde inspecties van het internationaal atoomagentschap en wees gerust bij de minste afwijking van hun meetapparatuur zal Iran in het zand bijten.Israel blijft maar provoceren en heeft ook zijn mannetjes in de VS die het land voorzien van wapens anders waren ze al lang failliet .Trouwens Israel heeft ook atoomwapens en wie zegt dat ze die nooit gaan gebruiken iedere zot kan op de knop duwen garanties zijn er nooit.

 • Fons Casteels

  Mevrouw Bernaerts, informeer u eens anders dan enkel via VRT aub. Het is Iran dat het akkoord met Amerika niet respecteert. Iran moest zijn kernwapenarsenaal afbouwen, maar Iran deed het tegenovergestelde. Niet verwonderlijk trouwens, met een softie als Obama als president. Trump heeft nu bewijzen gekregen dat Iran verder werkt aan zijn kernwapens, en daarom wil Trump het akkoord opzeggen.

 • Lisette Theunis

  Wie allemaal heeft Mutti in het verleden al laten bespioneren denken jullie. Dat was Trumpie niet..En wat voor materiaal hebben ze van haar al allemaal bijeengesprokkekd ? Iedereen heeft spionagediensten, en zij verzamelen alles wat ze kunnen. Bij de spionnen zitten soms zeer mooie vrouwen en mannen bij die zelfs undercover trouwen !