"Trump heeft advocaat gevraagd tegen Congres te liegen over Russische Trump Tower"

Donald Trump heeft zijn advocaat Michael Cohen gevraagd te liegen voor het Congres, claimt Buzzfeed.
REUTERS Donald Trump heeft zijn advocaat Michael Cohen gevraagd te liegen voor het Congres, claimt Buzzfeed.
De Amerikaanse president Donald Trump zou aan zijn vroegere advocaat Michael Cohen gevraagd hebben om tegen het Congres te liegen over de plannen om een Trump Tower te bouwen in Moskou. Dat meldt de Amerikaanse nieuwswebsite BuzzFeed. De Democraten laten weten bereid te zijn een onderzoek te openen naar de beschuldigingen.

Cohen, die jarenlang Trumps persoonlijke advocaat was, pleitte in november schuldig aan liegen tegen het Congres over een bouwproject in Rusland en de betrokkenheid van Trump in dat project. Het ging om de bouw van een Trump Tower in Moskou, waarin de Russische president Vladimir Poetin naar verluidt een penthouse zou krijgen. Het project werd uiteindelijk nooit uitgevoerd.

Cohen sprak in oktober 2017 over het project voor onderzoekers van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, maar volgens aanklagers loog Cohen om de banden tussen Trump zelf en het bouwproject te minimaliseren. Daarnaast had de ex-advocaat de indruk gewekt dat het project al afgesprongen was voor de eerste voorverkiezing in februari 2016, terwijl dat niet klopte. Voor het project was Cohen in contact met een hoge verantwoordelijke van het Kremlin.

Trumps vroegere advocaat Michael Cohen.
AFP Trumps vroegere advocaat Michael Cohen.

“Een van ergste aantijgingen tot nu toe”

Volgens BuzzFeed hebben twee bronnen binnen de federale politie aan het team van speciaal aanklager Robert Mueller verklaard dat Trump Cohen persoonlijk had gevraagd om te liegen om te laten uitschijnen dat er geen echte banden bestonden tussen Trump en de onderhandelingen met Moskou over het project.

"De aantijging dat de president meineed heeft gepleegd voor onze commissie in een poging om het onderzoek te belemmeren en zijn zakelijke contacten met Rusland te verdoezelen, is een van de erste aantijgingen tot nu toe", reageerde Adam Schiff, de Democratische voorzittter van de House Intelligence Committee, op Twitter. "We gaan doen wat nodig is om uit te maken of dit klopt."

“Liegt om lagere straf te krijgen”

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op het nieuws, Trump zelf bracht in een tweet enkel in herinnering dat Cohen “al eens veroordeeld is voor fraude” en mogelijk “tienduizenden dollars heeft gestolen”. “Hij liegt om zijn gevangenisstraf te verminderen!”

Cohen moet op 7 februari opnieuw voor het Congres getuigen. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fons Casteels

  Wie nog twijfelt dat dit de zoveelste zeepbel is, moet maar één zin herlezen: "twee bronnen binnen de federale politie hebben aan het team van speciaal aanklager Mueller verklaard dat Trump Cohen persoonlijk had gevraagd om te liegen...". Moeten dat de kroongetuigen worden: iemand die veroordeeld is wegens meineed en fraude, en twee agenten aan wie die man iets gezegd had? Lachwekkend.

 • Arne Van Gheluwe

  Ik dacht dat je de waarheid moest zeggen om een kleinere straf te bekomen???

 • Fons Casteels

  Wel mijnheer Pintens, het Amerikaans gerecht heeft Cohen NIET geloofd. Cohen beweerde dat hij alles "in opdracht van Trump" c.q. "in samenspraak met Trump" deed, maar de rechter heeft dat van tafel geveegd en Cohen veroordeeld als fraudeur. Als Trump geen miljardair was, dan zou hij Cohen nu vervolgen voor de paar honderdduizend Euro die Cohen hem onterecht had aangerekend.

 • Johan Goris

  Trump is als een goeroe. En een goeroe mag heel veel fout doen, en toch blijven hun volgelingen in hem geloven. Dus ik denk dat Trump nog niet direct afgezet gaat worden.

 • Guido Pintens

  als die veroordeelde fraudeur en bedrieger onder ede staat heeft hij er alle belang bij niét te liegen mr Casteels. Dat zou hem zelfs héél duur komen te staan. Het is enkel en alleen aan het gerecht om Cohen al dan niet te geloven. De democrats zoals jij die blijft noemen hebben daar geen bal in te zeggen. Maar geloven dat Trump zelf een fraudeur en leugenaar is staat als een paal boven water. Voor dat laatste moet je wel een lange-termijn-geheugen hebben en alles in de juiste context plaatsen